Fatoş Yıldız
Fatoş  Yıldız
fatmayildiz88@yahoo.com.tr
Aamir Khan Ne Söylüyor?
  • 8
  • 149
  • 30 Nisan 2020 Perşembe
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Bu yazımda Bollywood oyuncusu ve yönetmeni Aamir Khan ’ın filmlerinden bahsetmek istiyorum. Şimdiye kadar izlediğim filmleri sevgiye, eğitim sistemine, aile bağlarına, ideallere ve hayata dair, kalplere dokunacak derin mesajlar içeriyor. İzlerken kâh kahkahalarla güleceğiniz, kâh gözyaşlarınızın ansızın yanaklarınızı ıslatacağı, oyunculuklara pür dikkat kesileceğiniz, Hint müzikleriyle havanızı bulacağınız, anlatılmak ve vurgulanmak istenilen konuları kendi içinizde sorgulayarak […]

Bu yazımda Bollywood oyuncusu ve yönetmeni Aamir Khan ’ın filmlerinden bahsetmek istiyorum. Şimdiye kadar izlediğim filmleri sevgiye, eğitim sistemine, aile bağlarına, ideallere ve hayata dair, kalplere dokunacak derin mesajlar içeriyor. İzlerken kâh kahkahalarla güleceğiniz, kâh gözyaşlarınızın ansızın yanaklarınızı ıslatacağı, oyunculuklara pür dikkat kesileceğiniz, Hint müzikleriyle havanızı bulacağınız, anlatılmak ve vurgulanmak istenilen konuları kendi içinizde sorgulayarak dinleyeceğiniz türden. Aileyle birlikte izlenebilecek, çocukların da keyifli ve kaliteli zaman geçirecekleri farkındalık dolu birçok filmi var. Her biri üç saatten aşağı sürmeyen filmlerinde zaman kavramını yitirecek, yüreğinizi akışa bırakarak izleyeceksiniz hayatın içinden sahneleri.

“Yarından korku duyarsan bugünü nasıl yaşarsın?”

Benim ilk izlediğim Aamir Khan filmi olan ‘3 İdiots’ (Üç Aptal) filminden hep hatırladığım bu replik, hemen herkesin yaşadığı kaygılardan bahsetmiş. Bize yıllardır öğretilen bir davranış modeli aslında. Hep geleceğe endeksli yaşama modeli. Ailede başlayıp okullarda katlanarak devam eden bir olgu değil mi?  

Eğitim sisteminin köleleştirdiği ve ezberden başka hiçbir şey öğretmediğini fark eden bir öğrencinin sistemi çok zekice sorgulaması ve iki arkadaşıyla birlikte kendi idealleri peşinde koşmalarını anlatan; içinde hem komedi hem de dram barındıran, sorgulatan ve öğreten bir filmdir. Film, eğitim sistemindeki yanlışları ve tıkanıklıkları o kadar iyi anlatıyor ki zamanımıza ayna tutuyor bir nevi. Bir de ailelerin çocukları için seçtikleri meslekler var tabi. Çocuğun yetenekleri ve istekleri, iyi bir kazanç sağlayacak prestijli mesleğe tercih edilmiş durumda. Hala izlemeyen varsa tavsiye ederim.

Büyüyünce ne olacaksın?

Daha küçücük bir çocukken sorarlar: “Büyüyünce ne olacaksın oğlum/kızım?” Ardından doktor, avukat, öğretmen, mühendis, pilot gibi cevapların gelmesi beklenir. Aksi cevaplar kurtarmaz. Anne baba gururlanır beş yaşındaki çocuğu bu mesleklerden birini söylediğinde. Bak görüyor musun bizim kız büyüyünce doktor olacakmış. Bize bakarsın artık, e o zamana biz yaşlanmış oluruz hem. Benim oğlan da avukat olacak. Sonra diyecekler ki filancanın oğlu avukatmış, senin işleri halleder ne de olsa bir hukukunuz var. Tabii bir yandan da anne baba çocuğunun ‘geleceğinin’ garantide olmasını ister. Bazı mesleklerden aşağısı kurtarmaz. Ne de olsa bin bir türlü emekle büyütülüyor çocuk dediğin. Bu düşünceye zaman zaman hepimiz kapılıyoruz. Evet, iyi bir geleceği olsun elbette isteriz ama burada küçük fakat önemli bir noktayı atlıyoruz sanırım. Çocuklarımıza mutluluğu aşılayıp, seçimlerini bu aşının koruyuculuğu altında mutluluklarını sürdürecek şekilde yapmalarını sağlayıcı tarzda yetiştiremiyoruz bu kaygılarla.

Büyüyünce ne olmak istediklerini soran öğretmenine ‘mutlu olmak istediği’ cevabını veren; soruyu anlamadığını iddia eden öğretmeni için “Galiba o cevabı anlamadı.” şeklinde düşünen The Beatles grubu üyesi John Lennon bu durumu çok çarpıcı bir şekilde anlatıyor.

Aamir Khan Yerdeki Yıldızlar

Her Çocuk Özeldir

Aamir Khan’ın bir başka filmi Taare Zameen Par (Yerdeki Yıldızlar); disleksi bir öğrencinin başarısızlık, yalnızlık ve güvensizlikle dolu yaşamının okula yeni gelen resim öğretmeni sayesinde tamamen değiştiğini konu alan, çocuklara bakış açımızı değiştirecek, yerdeki yıldızları keşfetmemizi ve anlamamızı sağlayacak bir başyapıt. Okula geldiği andan itibaren anlayışlı yaklaşımı sayesinde, içe kapanık Ishaan’ın özgüveninin yerine gelmesini ve yeteneğini keşfetmesini sağlayan, fark yaratan bir öğretmenin dokunuşu oluyor.  Diğerlerinin düşündüğünün aksine onun çok özel bir çocuk olduğunu anlayan bir öğretmen izliyoruz. Öğretmenin çocukla iletişimi sevgi dolu ve sıcacık, çocuğun anlaşılmayı bekleyen bakışlarında kayboluyor insan. Her sahnesi bir ders niteliğinde ve sorgulatıcı, filmin sonunda inanılmaz farkındalıkla kalkıyorsunuz o ekranın başından.

Aslına bakarsanız Ishaan gibi çocukların diğer çocuklardan farkı yoktur. Hatta Einstein, Hawking gibi fikirleriyle dünyada iz bırakan bilim insanları; Tom Cruise, Sylvester Stallone gibi milyonların sevgilisi aktörler tıpkı Ishaan gibi disleksiyle mücadele etmiş ünlülerden yalnızca birkaçıdır.

Başaramayan çocuk yoktur; sadece anlamayan, ilgi göstermeyen aileler ve öğretmenler vardır.

Onların gerçekten anlaşılmaya ihtiyaçları var. Anlaşılıp güçlü bağlar kurulan her çocuk gibi ‘yerdeki yıldızlar’ da içinde var olan potansiyellerini keşfederler. Çok büyük bir hayal dünyaları varken, oradan oraya savrulan koca bir boşluk vardır içlerinde yardım almadan dolmayan. “Sessizlik doldurdu kalbimi, ne acı ne de başka bir his. Terk etti beni tüm duygular, sanki boşluktayım. Her şeyi hissederdin değil mi anne?” Bu cümleden sonra gözlerden süzülen yaşlarla gelen anlam çağrısı kalplere dokunur cinsten.

“Sen güneşin etrafını aydınlatan nehirsin.
Sen bilmez misin akıp giden uçup yükselen hayatı?
Hayatın amacını yerde ara.”

Meb’in Öğretmenlere Tavsiye Ettiği Filmler

Meb’in Öğretmenlere Önerdiği Kitaplar

Sosyal Medyada Paylaşın:

8 yorum

  1. P.K deki o replik benim de favorimdir. O filme ayrı bir yazı çıkar? Bu sahneyi hatırlattığın için de ben teşekkür ederim efenim. Beraber izlediğimiz filmlerinde keyfiyse ayrı bir konu.

  2. Hepsi birbirinden derin bir çok filmini izledim kendisinin. Yerdeki Yıldızlar’ın her bir sahnesinde gözyaşı döktüm.
    Fakat PK de bir sahne beni çok etkilemişti.- Kaç tane Tanrı var sizce? Sorusuna “bence iki tane var bir bizim yarattığımız bir de bizi yaradan”gibi çok etkilendiğim bir cevap vermişti
    Yeniden izlemek lazım her birini iyi ki hatırlattın
    Sevgiler

  3. Herkesin izlemesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanlar en iyi keyif alarak öğrenirler, bir yönetmen ve oyuncu olarak Aamir Khan bunu başarabilmiş. Teşekkürler bizlerle bu postu paylaştığınız için .

    • Çok güzel bir konuya değinmişsiniz Gözde hanım, katkınız için çok teşekkür ederim. Okullarda ‘Hayat Bilgisi’ derslerinde izletilse mesela…

  4. Çok güzel bir yazı olmuş kaleminize sağlık. Ayrıca benim de en sevdiğim aktörlerden biridir Aamir Khan.

    • Teşekkür ederim?? Aamir Khan, filmleri dışında da gönüllerde taht kurmayı başarıyor diye düşünüyorum?

  5. Ah ne harika bir yazı yine.
    Benim için bu kadar harika olmasının diğer bir sebebi, benim de bir Disleksi olmam.
    Biliyor muydun bilmiyorum, okullarda “Bir Disleksi Hikayesi” semineri veriyorum uzun zamandır, bu semineri vermenin tek sebebi “anlaşılamamış bir çocuk olmam”
    Ve şimdi kendini çok iyi kavramış bir yetişkin olarak öğretmenlere şunu söylüyorum haykırarak; “hiçbir çocuğun öğrenme şekli farklı olduğu için özgüvenini zedeleyemezsiniz” bence birinin bunu onlara söylemesi gerekiyordu, belki de bu yüzden Disleksiyim :))
    Seminerde izlettiğim bölümleri var Yerdeki Yıldızların.
    Ve ne ilginçtir yine birlikteyiz.
    ❤️

    • Ahh güzel ruh Dinçel… Bir kez daha hayralıkla bakıyorum. Tesadüflerin olmadığının bir kanıtı daha işte. O kadar güzel dönüştürmüşsün ki; birçok disleksiye umut olup, öğretmenlere farkındalık aşılıyorsun, kalpten tebrik ediyorum. Hayranı olduğum birçok disleksi bilim insanı, sanatçı, ve oyuncu varken bu hayranlıklarıma sen de eklendin. Her daim var olasın!

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM