Siyah Flamingo Türkiye’de
  • Facebook
  • Twitter
  • 9 Mart 2020
  • 1
  • 213
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Siyah Flamingo Türkiye’de

Bahar aylarıyla birlikte milyonlarca göçmen kuşa ev sahipliği yapan Türkiye bu yıl, dünyada dahi çok az rastlanan ‘ siyah flamingo ‘ya ikinci kez ev sahipliği yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nca en son 2017’de Adana Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda görüntülenen siyah flamingonun 3 yıl sonra yine Adana’da görüldüğü açıklandı. Siyah flamingo bundan önce 2013 yılında […]

Bahar aylarıyla birlikte milyonlarca göçmen kuşa ev sahipliği yapan Türkiye bu yıl, dünyada dahi çok az rastlanan ‘ siyah flamingo ‘ya ikinci kez ev sahipliği yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca en son 2017’de Adana Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda görüntülenen siyah flamingonun 3 yıl sonra yine Adana’da görüldüğü açıklandı.

Siyah flamingo bundan önce 2013 yılında İsrail’de, 2015 ve 2016’da ise Kıbrıs’ın güney sahillerinde görüntülenmişti. Siyah Flamingo, bu kez de Adana’da,Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında görüntülendi.

Flamingo, sığ sularda yaşayan, eğri ve uzun boyunlu, beyaz kırmızı tonlarda tüylere sahip bir su kuşu türü.Tüylerindeki kırmızı-rosa renk tonları, yedikleri yiyeceklerin içerdiği karotin miktarına göre değişiyor. Çok az karotin içeren besinler aldıklarında tüyleri daha beyaz oluyor. Vücutlarındaki genetik bozukluktan dolayı siyah ya da koyu kahverengi olan flamingolar, dünya üzerinde bugüne kadar çok az görülmüş durumda. Flamingonun siyah olması da melanism yani ‘siyah renklenme’ olarak biliniyor. Hayvanların aşırı ölçüde siyah pigmentlenmesi, başka bir deyişle bolca melaninle (siyah pigmentle) depolanması olayıdır. Yüksek melaninli bir hayvan, kendi türünün yaygın renginin aksine tamamen siyah renkte olabiliyor.”

Flamingoların Özellikleri

Gösterişli renkleriyle ve uzun boyunlarıyla dikkat çeken flamingolar iyi birer yüzücüdürler. Flamingoların perde ayakları yüzmelerini kolaylaştırır.

Bu perde ayakların yassı ve geniş bir yapıda olması flamingoların yumuşak çamur üzerinde bile batmadan kolaylıkla yürüyebilmelerini sağlar.

Çamurun bol olduğu göllerde koloniler halinde yaşar.

Göldeki su derinliği sadece beslenmeleri için değil, aynı zamanda yuva yapmaları için de önemlidir.

Bu kuşların tüylerinin rengi, flamingonun türüne göre değişiklik gösterir. Açık pembeden kırmızıya kadar değişen tonlarda renklere sahiptirler.

Yedikleri alfa-carotene (karoten) ve beta-carotene içeren besinler, tüylerin rengini belirler.

Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Siyah flamingo ne kadar da güzel ve diğerleri de tabii. Umarım başına bir şey gelmeden uçup gitmeyi başarır. Malum canlılara pek dost olmayan, bilinçsiz kimselerin sayısı arttı son dönemde…

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM