Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de korono virüsle ilgili açıklamada bulundu. Ghebreyesus, “Bunu pandemi olarak tanımlamak, ülkelerin mücadeleden vazgeçmesi anlamına gelmiyor” diyerek bu kavramın bazı ülkeler tarafından hafif olarak tanımlanmasının yanlış ve tehlikeli olduğunu dile getirdi. Peki pandemi nedir? Pandemi Nedir ? En basit tanımıyla dünyanın birçok yerinde aynı zamanlarda […]
Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de korono virüsle ilgili açıklamada bulundu. Ghebreyesus, “Bunu pandemi olarak tanımlamak, ülkelerin mücadeleden vazgeçmesi anlamına gelmiyor” diyerek bu kavramın bazı ülkeler tarafından hafif olarak tanımlanmasının yanlış ve tehlikeli olduğunu dile getirdi. Peki pandemi nedir?
En basit tanımıyla dünyanın birçok yerinde aynı zamanlarda çok yaygın bir şekilde, çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim.
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tanımlamasına göre bir pandemik ancak aşağıdaki üç koşulu sağladığında başlamış sayılır:
♦ Yeni bir virüs olması
♦ İnsanlara kolayca geçebilmesi
♦ İnsandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması
Bir hastalık veya tıbbi durum sadece yaygın olması ve çok sayıda insanın ölümüne yol açması pandemi olarak kabul edilemez, aynı zamanda bulaşıcı olması gerekiyor. Mesela kanser, insanlarda çok sayıda ölüme sebep olan bir hastalık fakat bulaşıcı olmadığı için pandemi olarak isimlendirilmemektedir.
WHO Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün Çin dışındaki yayılma hızının şu süreçte ” yavaş” olduğunu söylüyor.
Çin’de 77 bin kişide görülen koronavirüs nedeniyle yaklaşık 2 bin 600 kişi yaşamını yitirdi. Dünyada da 30’da fazla ülkede 1200 koronavirüs vakası tespit edildi ve can kaybı da 20’yi aştı.
WHO, gelişmeleri yakından izlediğini belirtti.
Bu durumda yapılması gereken en önemli şey panik olmadan hijyen kurallarına uyulmalı ve sakin bir şekilde sürecin atlatılması sağlanmalıdır.
Henüz Corona / Covid-19 (Korona) virüs ailesine karşı koruma sağlayacak bir aşı bulunmamaktadır. MERS aşısı için deneme süreci devam etmektedir. Korunmak için basit önlemler oldukça faydalı olacaktır.
Kolera, Kara veba, Grip, Tifo, Domuz gribi ,….
Kaynak: Dünya Sağlık Örgütü