Yeliz&Yeşim KOÇ
Yeliz&Yeşim  KOÇ
yelzyesm@gmail.com
Orhan Veli Kanık Kimdir?
  • 0
  • 190
  • 10 Mart 2020 Salı
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914-14 Kasım 1950) Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rıfat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusudur. Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşımıştır. Veli otuz altı yıllık yaşamında şiirlerin yanı sıra hikaye, deneme, makale ve çeviri de yapmıştır. Orhan Veli Kanık Çocukluğu Kanık, 13 […]

Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914-14 Kasım 1950) Orhan Veli, Melih Cevdet ve Oktay Rıfat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusudur. Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşımıştır. Veli otuz altı yıllık yaşamında şiirlerin yanı sıra hikaye, deneme, makale ve çeviri de yapmıştır.

Orhan Veli Kanık Çocukluğu

Kanık, 13 Nisan 1914 yılında Beykoz’a bağlı Yalıköyü’nde bulunan İshak Ağa Yokuşu’ndaki Çayır Sokağında 9 numaralı konakta dünyaya gelmiştir. Babası İzmirli tüccar Fehmi Bey’in oğlu Mehmet Veli, annesi ise Beykozlu Hacı Ahmet Bey’in kızı Fatma Nigar Hanım’dır.

Orhan Veli’nin çocukluğu Beykoz, Beşiktaş ve Cihangir’de geçmiştir. Mütareke sırasında Akaretler’de bulunan Anafartalar İlkokulunun ana sınıfına devam etmiştir. Bir sene sonra ise bu okuldan alınarak Galatasaray Lisesi’ne yatılı olarak verilmiştir. 1925 yılında dördüncü sınıfı tamamladığında babasının isteği ile Galatasaray Lisesi’nden ayrılarak annesiyle birlikte Ankara’ya taşınmıştır. Gazi İlkokulu’na yazıldıktan bir yıl sonra Ankara Erkek Lisesi’ne (bugünkü adıyla Ankara Atatürk Lisesi) yatılı girmiştir. Kanık, çocukluğunda bazı hastalıklar ve tehlikeler de yaşamıştır. Örneğin; beş yaşında yanma tehlikesi geçirmiş ve uzun süre tedavi görmüştür. Dokuz yaşında ise kızamık, on yedi yaşında ise kızıl hastalığına tutulmuştur.

Orhan Veli’nin edebiyata olan merakı ilkokul sıralarında başlamıştır. Bu dönemde Çocuk Dünyası isimli dergide bir hikayesi basılmıştır. Şair ayrıca lisede tiyatro çalışmalarına da katılmıştır.

Orhan Veli Kitapları

Şiir;

Garip, Yenisi, Karşı

Hikaye;

Hoşgör Köftecisi

Hikaye/Şiir;

Nasreddin Hoca Hikayeleri

Yazılar;

Nesir Yazıları,Edebiyat Dünyamız

Çeviri;

Üç Hikaye, Sicilyalı Yahut Resimli Muhabbet, Bütün Çeviri Şiirler

Orhan Veli Kanık’ı şüphesiz herkes şiirleri ile tanımıştır. Bizler de onu daha yakından tanımanızı istedik. Umarız yazdığımız yazıyı severek okumuşsunuzdur.

Bizim en sevdiğimiz Orhan Veli şiiri ile yazımızı bitirelim;

Beni bu güzel havalar mahvetti,
Böyle havada istifa ettim
Evkaftaki memuriyetimden.
Tütüne böyle havada alıştım,
Böyle havada aşık oldum;
Eve ekmekle tuz götürmeyi
Böyle havalarda unuttum;
Şiir yazma hastalığım
Hep böyle havalarda nüksetti;
Beni bu güzel havalar mahvetti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM