Tolga Özşahin
Tolga  Özşahin
Tolgaozsahin@gmail.com
Corona Virüsle Gelen Ölüm Korkusu
  • 0
  • 156
  • 18 Mart 2020 Çarşamba
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Bu haftaki yazımın konusu şu an tüm dünya genelinde gündemin başında olan ve çok ciddi sonuçlar doğuran Corona Virüsü ile ilgili. Elbette bu konuyla ilgili, bilgisi olan olmayan herkes yazdı çizdi, televizyon ve sosyal medyanın tek konu kaynağı haline geldi. Herkes şu günlerde paylaşımlarını Corona Virüs üzerine yapıyor. Virüsün bulaşıcılığından dolayı endişeler hat safhada, bu […]

Bu haftaki yazımın konusu şu an tüm dünya genelinde gündemin başında olan ve çok ciddi sonuçlar doğuran Corona Virüsü ile ilgili. Elbette bu konuyla ilgili, bilgisi olan olmayan herkes yazdı çizdi, televizyon ve sosyal medyanın tek konu kaynağı haline geldi. Herkes şu günlerde paylaşımlarını Corona Virüs üzerine yapıyor. Virüsün bulaşıcılığından dolayı endişeler hat safhada, bu virüsten korunmanın yollarını insanlar birbirleri ile devamlı paylaşıyorlar. Elbette bunlar iyi niyet göstergesi. Ancak bu konuda bilgili olmak, bilinçli davranmak muazzam güzel de dediğim gibi bu konuyla ilgili zaten birçok blog yazarı yazılarını yazdı ben bu duruma herkesin farklı bir çerçeveden bakmasını isteyerek “Corona Virüsle Gelen Ölüm Korkusu” nu kaleme aldım.

Pandemik Nedir?

Dünya sağlık örgütünün yaptığı açıklamaya göre bu yeni tip Covid-19 Corona Virüsün dünya genelinde bir çok ülkede yaygınlaşması sonucunda ‘‘Pandemik” olarak ilan edildi. Pandemik ne demek? Bu tabir geniş bir alana yayılan hastalıklar için kullanılır. Dünyada birden fazla ülkede ve katıda çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen isimdir. Bu virüs çıkmadan önce sanırım insanlar kendini ölümsüzmüş gibi hissediyorlardı, bu virüsle birlikte herkesi bir ölüm korkusu sardı. Belki de Allah kendi varlığını hatırlatıyordur, anlayan için.

Dünyada Farklı Nedenlerden Ölüm Oranları

Sanki ölüm sebebi yalnızca bu virüs olacakmış gibi bir takım endişe ve korku içine girmek doğrusunu söylemek gerekirse bana biraz abartı geliyor. Şöyle ki; yapılan istatistiklere göre şu an Corona Virüsten ölen kişi sayısı günde 158 civarında, köpek ısırmasından günde 98 kişi ölüyor, yılan sokmasından ölen kişi sayısı 258 ‘i bulurken, trafik kazasından günde 3300 kişi ölüyor. Kanserden ölenlerin sayısı ise günde 26200 civarında. Şimdi bu oranları göz önünde bulundurarak yanlızca Corona’dan ölme riskinizi siz hesaplayın. Hiç hesapta yokken sizi bir arabanın çarpma ihtimali bile daha yüksek, yada kansere yakalanma ihtimaliniz.

Corona Virüsle Gelen Ölüm Korkusu..Maneviyat Ne Durumda?

Evet, herkesin bu virüse karşı aldığı önlemler, tedbirler çok güzel. Tokalaşmamak, öpüşmemek, sarılmamak, elerimizi sık sık sabunla yıkamak, dezenfektan kullanmak vb. tüm bunları yapan kişisel temizliğine önem veriyor ve tüm hijyenik kurallara uyuyor demektir. Bu da aklıma ”temizlik imandan gelir” sözünü hatırlatıyor. Güzel insan, sen fiziksel olarak temizliğini tamamladın peki ya manevi olarak ne durumdasın? Ölümden bu kadar korkuyorsan ahiret için bir çaban, bir girişimin var mı? Sokakta hala Kelime-i Şehadet getiremeyen veya getirse dahi anlamını bilmeyenler var. Elhamdülillah’ı bilmeyenler var. Her şeyin Allah’tan geldiğini unutmamalıyız, tevekkülü elden bırakmamalıyız. Tedbiri alıp taktiri Allah’a bırakmalıyız.

Konuyla İlgili Hadisler

Hz.Muhammet (sav) buyuruyor; “Bir yerde bulaşıcı hastalık çıktığını duyduğunuz zaman oraya girmeyiniz. Bulunduğunuz yerde bulaşıcı bir hastalık ortaya çıkarsa, oradan da çıkmayınız.” (Buhârî, Tıb 30; Müslim, Selâm 100)
Corona Virüs aksırma, hapşırık ve esneme sırasındaki ağız yoluyla karşıdakine geçmesi ile bulaşan bir salgın olduğunu biliyoruz. Efendimiz (sav)esneme konusunda şöyle buyurmuştur “Sizden biriniz esneyeceği zaman elini ağzına koysun; zira zararlı şeyler ağzına girer.”

Tolga Özşahin
Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM