Bugünkü yazımız şüphesiz herkesin tanıdığı ve sevdiği şairler olarak hafızamıza kazınan Cemal Süreya ve Özdemir Asaf … Cemal Süreya Peki isimlerini, fotoğraflarını ve şiirlerini bildiğimiz şairlerimizin hayatlarını ne kadar biliyoruz? Doğru veya eksik bildiğimiz bilgiler var mı? O halde Cemal Süreya ile yazımıza başlayalım. Cemal Süreya’nın asıl adı Cemalettin Seber’dir ve Erzincan doğumludur. Şair olarak […]
Bugünkü yazımız şüphesiz herkesin tanıdığı ve sevdiği şairler olarak hafızamıza kazınan Cemal Süreya ve Özdemir Asaf …
Peki isimlerini, fotoğraflarını ve şiirlerini bildiğimiz şairlerimizin hayatlarını ne kadar biliyoruz? Doğru veya eksik bildiğimiz bilgiler var mı?
O halde Cemal Süreya ile yazımıza başlayalım. Cemal Süreya’nın asıl adı Cemalettin Seber’dir ve Erzincan doğumludur. Şair olarak birçoğumuzun hayatına giren Cemal Süreya aynı zamanda yazar ve çevirmendir. İlk şiir denemelerini ortaokul zamanlarında eskizlerle, lise zamanlarında ise aruzla yazmasına karşın asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarına aittir. Şiir kitaplarından örnekler verecek olursak; Üvercinka, Göçebe, Beni Öp Sonra Doğur Beni ve Sevda Sözleri’ni sayabiliriz. Cemal Süreya şiirlerinin yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazılar kaleme almıştır. Sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık ve ölümdür.
Cemal Süreya yazdığı eserlerin dışında Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir. Çocukken kendisine vermiş olduğu “Cemal Süreyya” adını eserlerinde kullanırken bir iddia sonu soyadındaki “y” harflerinden birini atmıştır.
Şüphesiz Türk şiirine ve edebiyata büyük katkılar vermiş olan büyük şairimizi 9 Ocak 1990 tarihinde girdiği şeker koması sonucunda İstanbul’da vefat etmiştir.
Asıl adı Halit Özdemir Arun olan Özdemir Asaf 11 Haziran 1923 yılında Ankara’da doğmuştur. Özdemir Asaf’ı birçoğumuz şair olarak tanırız fakat Özdemir Asaf Tanin ve Zaman gazetelerinde çalıştığı zamanlarda çeviriler de yapmıştır.
İlk yazısı Servet-i Fünun, Uyanış dergisinde çıkmıştır. 1962 yılında ise Mehmet Ali Aybar öncülüğünde kurulan Temel Hakları Yaşatma Derneği’nin kurucularından oldu.
Eserlerine örnek verecek olursak; Dün Yağmur Yağacak (öykü), Özdemir Asaf’ça (otokopi, deneme), Yuvarlağın Köşeleri-2 (Etika) eserleri ölümünden sonra yayınlanmıştır.
Çok sevilen ve bilinen şiirlerine örnek olarak; Sen Sen Sen, Yumuşaklıklar Değil, Sen Bana Bakma, Ben Senin Baktığın Yönde Olurum (Kendi sesinden şiirler), Yalnızlığa Övgü (Yalnızlık Paylaşılmaz) ve Lavinia’dır.
Cemal Süreya
Özdemir Asaf