Sudenaz Köşklü
Sudenaz  Köşklü
sudenazkosklu@gmail.com
Zheng He Kimdir?
  • 0
  • 164
  • 22 Şubat 2020 Cumartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Zheng He Kimdir? Zheng He Batıya Gidiyor ! 15. Yüzyılda Çin şimdiki gibi dünya üzerindeki en zengin ve en güçlü devletlerinden biriydi. Gücünün bir göstergesi olarak Çin imparatoru , baş amirali Zheng He‘den bir dünya turu yapmasını istedi. Zheng’in hedefleri arasında diğer devletler hakkında mümkün olduğunca çok bilgi edinmek ve onların Çinlilerin gücünü bildiklerinden emin […]

Zheng He Kimdir? Zheng He Batıya Gidiyor !

15. Yüzyılda Çin şimdiki gibi dünya üzerindeki en zengin ve en güçlü devletlerinden biriydi. Gücünün bir göstergesi olarak Çin imparatoru , baş amirali Zheng He‘den bir dünya turu yapmasını istedi. Zheng’in hedefleri arasında diğer devletler hakkında mümkün olduğunca çok bilgi edinmek ve onların Çinlilerin gücünü bildiklerinden emin olmak da vardı.

Zheng He kimdir?

Zheng He 1371 ‘de Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası ve dedesi Çin’den binlerce kilometre Arabistan’daki kutsal Mekke’ye hacca gitmişlerdi. Bu sayede Zheng uzak diyarlara dair büyüleyici hikayeler dinleyerek büyüdü. 11 yaşına geldiğinde Çin kraliyet sarayında büyük Ming imparatoru Yonglo’nun hizmetkarı oldu.

Dünyaya Bakmak

1400lü yıllarda Yonglo, Çinlilerin ‘Batı Denizi’ (Hint Okyanusu olarak bilinmektedir) adını verdikleri denizin ötesini keşfe çıkmaları için, başında Zheng He’nin olduğu bir donanma göndermeye karar verdi.

30 sene içerisinde Zheng Arabistan, Asya ve Afrika’nın bazı bölgelerini keşfettiği ve 50.000 km (30.00 mil)den fazla yol kat ettiği yedi sefer yönetti. Yolculukları esnasında pek çok başka krallığın hükümdarları ile tanışıp arkadaş oldu.

Zheng He Yeni Arkadaşlar Ediniyor

Zheng He çıktığı her seferde daha da batıya gitti. Çin’in güneyinden yelken açıp Güneydoğu Asya’dan dolaşarak Hindistan ve Arabistan’a gitti. Ardından da Afrika’nın kuzey sahilinden aşağı aşağı indi. Her gittiği yerde ipek ve mutfak araç gereçleri gibi hediyeler dağıttı. Karşılığında imparatora götürmek için hediyeler kabul etti. Dönüşte Çin Sarayını görmek isteyen insanları da yanında götürdü. İmparatora hediye olarak zürafa bile hediye edilmiştir.

Çinlilerle Uğraşmayın !

Zheng He ‘nin ‘Jong ‘ adı verilen büyük gemilerden oluşan donanmasını çinin gücünü göstermek için binlerce askerden oluşan bir orduyu taşıyordu (Çinliler o zamanda çok kalabalıktı). Ordu yolculuk boyunca pek az savaşmak zorunda kaldı.

Dünyanın haritasını çıkarmak

Zheng He’nin mürettebatı Hint okyanusunun detaylı bölgesel haritalarını hazırlayıp gittikleri yerlerin kaydını tuttu. Bunu amacı ilerideki seyahat ve keşiflerde Çinlilere yol göstermekti.

Zheng son yolcuğuna çıktıktan bir süre sonra Çin’de hükümdar değişti. Keşifler yöneticileri heyecanlandırmıyordu. Bundan dolayı keşif yolculukları sona erdi. Zhenin harita ve kayıtları yok edildi.

Kaşif olarak öldü!

Zheng He son nefesine kadar kaşif olarak yaşadı. 433 ‘te son yolculuğundan dönerken 60 yaşında hayata veda etti. Cesedi Hindistan açıklarında denize bırakıldı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM