radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
İnsan Neyle Yaşar? Tolstoy
  • 12
  • 355
  • 13 Şubat 2020 Perşembe
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    7 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910): Anna Karenina, Savaş ve Barış, Kreutzer Sonat ve Diriliş’in büyük yazarı, yaşamının son otuz yılında kendini insan, aile, din, devlet, toplum, özgürlük, boyun eğme, başkaldırma, sanat ve estetik konularında kuramsal çalışmalara verir. Bu dönemde yazdığı öykülerde yıllarca üzerinde düşündüğü insanlık sorunlarını edebi bir kurgu içinde ele almıştır. Tolstoy, insan sevgisi ve […]

Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910): Anna Karenina, Savaş ve Barış, Kreutzer Sonat ve Diriliş’in büyük yazarı, yaşamının son otuz yılında kendini insan, aile, din, devlet, toplum, özgürlük, boyun eğme, başkaldırma, sanat ve estetik konularında kuramsal çalışmalara verir. Bu dönemde yazdığı öykülerde yıllarca üzerinde düşündüğü insanlık sorunlarını edebi bir kurgu içinde ele almıştır. Tolstoy, insan sevgisi ve inanç konularını ustalığının bütün inceliğiyle işlerken, İnsan Neyle Yaşar? ile gerçek hayatı yansıtan tabloların içinde yeni bir ahlak anlayışını ortaya koymuştur.

İnsan Neyle Yaşar? Konusu

İncil’in güzel ahlakla ilgili bölümlerinin bir nevi yansıması olan altı hikayeden oluşuyor, İnsan Neyle Yaşar? Tolstoy, yaşanılabilirliği yüksek hikayeleriyle İncil’in öğretilerini günlük hayata indirgemiş. Zaten ilk üç hikaye direk baplarla başlıyor. Her hikayede çoğunluğu oluşturan kötülerin arasında, masum ve temiz, art niyetsiz, güzel ahlaklı, İncil’in öğretilerine bağlı olan, bundan dolayı hikayenin sonunda hep haklı çıkan sıradan insanlar vardır. Ancak hikayelerde kötüler, kötülüklerini yapmaktan hiç çekinmezler. Hikayeler, “Bunu yapmazsan güzellikler senin olur ” un yerine “Bunu yaparsan şöyle kötülükler seni bulur” düşüncesi üzerine kurulmuş.

Kitapta altı hikaye yer almaktadır.

-İnsan Neyle Yaşar?

“‘Tanrı’yı seviyorum’ deyip de kardeşinden nefret eden yalancıdır. Çünkü gördüğü kardeşini sevmeyen, görmediği Tanrı’yı sevemez.” (1.Yuhanna 4:16 bap.)

Tanrı, Mihail adlı meleğini üç sorunun cevabını bulması için huzurundan kovar. Mihail, cevapları bulmak için insan kılığına girer.

-Kıvılcımı Söndürmeyen Ateşi Zapt Edemez

“Bunun üzerine Petrus İsa’ya gelip, ‘Ya Rab’ dedi, ‘Kardeşim bana karşı kaç kez günah işlerse onu bağışlamalıyım? Yedi kez mi?’ İsa, ‘Yedi kez değil’ dedi. ‘Yetmiş kere yedi kez derim sana. Şöyle ki, Göklerin Egemenliği, köleleriyle hesaplaşmak isteyen bir krala benzer. Kral hesap görmeye başladığında kendisine, borcu on bin talantı bulan bir köle getirildi. Kölenin ödeme gücü olmadığından efendisi onun, karısının, çocuklarının ve bütün malının satılıp borcun ödenmesini buyurdu. Köle yere kapanıp efendisine, ‘Ne olur, sabret! Bütün borcumu ödeyeceğim’ dedi. Efendisi köleye acıdı, borcunu bağışlayıp onu salıverdi. …. (Matta, 18:21-35. baplar)

Babasının babasıyla çok iyi komşu olduğu komşusu Topal Gavrilo’yla bir yumurta yüzünden kavgaya tutuşan İvan Sçerbakov’un hikayesidir.

-Mum

“‘Göze göz, dişe diş’ dendiğini duydunuz. Ama ben size diyorum ki, kötüye karşı direnmeyin.” (Matta, 5:38-39. baplar)Kendilerine eziyet eden kahya Mihail Semyonıç’i öldürme planları yapan köylüler ve onları caydırmaya çalışan Pyotr Miheyev’in hikayesidir.

“İnsan öldürmek kolay, ama kan ruhuna da sıçrar. İnsan öldürenin ruhu kanar. Kötü bir insanı öldürünce kötülüğü de yok ettiğini sanırsın, sonra bir bakarsın ki yok ettiğini sandığın kötülükten daha beteri senin içinde büyüyor.”

-Kızlar Büyüklerden Akıllıymış

Kendileri için büyüklerin kavgaya tutuştuğu sırada barışıp tekrar oyun oynamaya başlayan iki kız çocuğu Malaşa ve Akulyuşka’nın hikayesidir.

-İnsana Çok Toprak Gerekir mi?

Fakir durumdayken gittikçe toprağını büyüten, her seferinde daha fazla toprak isteyen ve sonu hazin olan Pahom’un hikayesidir.

-İlyas

Zenginlikten fakirliğe düşen İlyas’ın, karısıyla birlikte huzuru buluşunun hikayesidir.

Tolstoy’un öncelikle müthiş bir gözlem yeteneği olduğunu söylemek istiyorum. Bu yeteneğinin altında aslında köylüler içinde çok fazla yaşamasının ve yetiştirildiği ortamın dışında farklı ortamlara da defalarca girmesinin etkisi de olabilir. Hikayelere baktığımız da insanı sıkan, gereksiz uzatmalar olmayışı ve deyim yerindeyse bir hayatı tüm çıplaklığı ile ama güzel bir biçimde anlatması etkileyiciliği arttırıyor. Karakter seçimindeki ustalığı ise kendine hayran bırakıyor. Mutlaka okunması gereken bir eser. Anlatmak yetmiyor 🙂 Okumak lazım

” Tolstoy’un Etkileyici Sözleri “ni okumak isterseniz tıklayınız.

Sosyal Medyada Paylaşın:

12 yorum

  1. Daha yeni uzun bir aradan sonra tekrar okumuştum bu kitabı gerçekten çok hoş mesajlar veriyor. En sevdiğim kitaplardan biridir. Detaylı anlatım için teşekkürler.

  2. Sağlık bakanının tavsiye ettiği yazar diye aklımda kaldı. Tolstoy’un romanlarını okudum ama bu hikaye kitabını hatırlayamadım, muhtemelen okumadım. Tanıtım için teşekkürler…

  3. Birkaç kitabını okumuştum Tolstoy’un ama bunu okumadım henüz?Tanıtım için teşekkürler?

  4. Romanlarını okudum ama öykülerini hatırlamadım. Bu kitabı seveceğimi düşünüyorum. Teşekkürler, esen kalın.

  5. Harika bir kitap. Hikayelerden Pahom’un Toprağa olan doyumsuzluğu beni çok etkilemişti. Tabiki sonunun hazin olması da cabası.

  6. Çok sevdiğim kitaplardan biridir. Araya birkaç yıl soktuktan sonra tekrar tekrar okunacak bir kitap ?

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM