Samet Koca
Samet  Koca
smtkoca@hotmail.com
Empati Nedir? Empatinin Önemi
  • 6
  • 239
  • 12 Şubat 2020 Çarşamba
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    3 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Empati Nedir? Empatinin Önemi. Empati Nasıl Kurulur? Empatinin Hakim Olduğu İlişkiler Nasıldır? Günlük hayatta ne çok kullanırız ;“Beni anlamıyorsun”“Kendini benim yerine koy”“Sen onu neden öyle yaptın ki”“Bunu sen hak etmişsin”…..Tüm bu kalıplaşmış cümleler kişilerin arasına derin uçurumlar açar da hiç biri bunun farkına varamaz olur zamanla. Anlaşılmamak silsilesi böylece sürüp gider ve kişiler kendini ifade […]

Empati Nedir? Empatinin Önemi. Empati Nasıl Kurulur? Empatinin Hakim Olduğu İlişkiler Nasıldır?

Günlük hayatta ne çok kullanırız ;
“Beni anlamıyorsun”
“Kendini benim yerine koy”
“Sen onu neden öyle yaptın ki”
“Bunu sen hak etmişsin”
…..
Tüm bu kalıplaşmış cümleler kişilerin arasına derin uçurumlar açar da hiç biri bunun farkına varamaz olur zamanla. Anlaşılmamak silsilesi böylece sürüp gider ve kişiler kendini ifade etmekten yorulup kendi kabuğuna çekilmeye başlarlar. Kimsenin kimseyi sorgulamadan karşısındakinin içinden geçen her ne ise o duyguyu tahmin bile edemeden kendi ön yargısının esiri olup hisleri körelmeye başlar iletişimde. Sonuç mu? Empatiden, sempatiden yoksun sağlıksız bir toplum iletişimsizliğine dönüşür yaşantılarımız. Bulunduğumuz bir çok ortamda olduğu gibi.

Empati nedir?

Empatiyi tanımlarken günlük hayatta farkında olmadan sık olarak kullandığımız kalıbı kullanabiliriz “Kendini benim yerine koy”. Evet. Bir olayda, bir durumda karşımızdaki kişinin yaşadığı şey ile o kişide oluşan duygu durumunu anlayabilmemiz için o kişinin yerindeymiş gibi yapmak ve o şey her ne ise benim başıma gelse ne hissederdim, ne yapardım gibi varsayımlar ile onu anlamaya çalışmaktır.

Diyelim bir arkadaşınız uzun süredir hazırlandığı bir sınavda başarılı olamadı. Ama siz benzer bir sınavı kazanıp hayalini kurduğunuz okula/işe kavuştunuz. Sizin bu konuda başarısızlık ile ilgili bir tecrübeniz olmasa da arkadaşınızın uzun süren çalışma döneminde sırf bu başarıya ulaşabilmek adına nasıl bir çok yaşantısından fedakarlıkta bulunduğunu anımsayıp bu sınavı kazanamamanın verdiği üzüntüyü anlamaya çalışabilirsiniz.

Diyelim bir arkadaşınız işinden ayrıldı. Sizin hala çalıştığınız bir işiniz var. İşten ayrılan kişi siz olsaydınız ne yapardınız? Bir süredir çalışıp emek verdiğiniz işten ayrılmışsınız, ailenize veya kendinize karşı yerine getirmekle sorumlu olduğunuz maddi durumlarınız var. Bunların sürekliliğini sağlamak için acil yeni bir işe ihtiyacınız olacak. O kişi sizmişsiniz gibi onun yaşadığı üzüntü ve stresi hissedebilirsiniz.

Diyelim bir dostunuz ailesinden bir ferdi kaybetti. Çocukluğunu gençliğini yaşadığı o kişi artık onun yanında olmayacak. Size göre ölen kişi bir şey ifade etmeyebilir fakat dostunuzun hayatındaki o büyük yerini tahmin edemezsiniz. Ama anlamaya çalışabilirsiniz. Nasıl mı? Sizin hayatınızda önemli bir yere sahip bir kişiyi kaybettiğinizde içine düşeceğiniz boşluğu bir düşünün. Ölen kişinin yeri nasıl dolacak. Sizinle o kişi arasında geçen anılar, sohbetler, üzüntü ve mutluluklar, paylaşımlar bir daha nasıl geri gelecek?

Empatinin Önemi

Empati “kendini onun yerine koymaktır.” Hepimiz insanız. Yeni bir günün bize neler getireceğini asla bilemeyiz. Okulda, işte, aile içinde, arkadaşlarla, otobüste tanımadığımız kişiler ile, hastanede başka hastalar ile yani kısacası her anımızda tanıdığımız tanımadığımız onlarca insan ile etkileşim içerisindeyiz. Hayat bir sosyal medya platformu değil. Beğendiğimiz bir paylaşımı like edip, beğenmediğimizi görmezden gelemeyiz. Bu gün bir başkasının başına gelen üzücü bir olayda biz onu anlamazsak ileride bir gün biz aynı şeyi yaşadığımızda bizi de anlayacak kimse olmayacaktır .Yine aynı şekilde; Tanıdığımız yada tanımadığımız birinin başarısını, mutlu anını, sevincini hissedebilmeliyiz ki bir başka zaman diğerleri de bizim o güzel anımızın değerini en az bizim kadar hissedebilsinler. Kimse kimsenin yaşantısına tepki göstermek zorunda değil ama bakın bahsettiğim örneklerin yaşantısal olduğu anlarda empati kurabilmelidir insan.

Empati Nasıl Kurulur?

Yine aynı cümleyle ifade edebilirim bunu “Kendini onun yerine koy”.
1. Onunla konuşarak duygu ve düşüncelerini anlamaya çalış
2. Onu anladığın anda bunu ifade et
3. Onun acısını, üzüntüsünü, sevincini, mutluluğunu… hissedebildiğini anlat
4. Meydana gelen durum her ne ise ona bu konuda yardımcı/paylaşımcı olabileceğini dile getir
5. İçinde bulunduğu durumdan/düşünceden kurtulabilmesi için (ben olsaydım ne yapardım düşüncesinden hareket ederek) yeni bakış açıları geliştirerek içini rahatlat

Empatinin Hakim Olduğu İlişkiler

Kişilerin birbirini kolay anlaması, rahatça duygu paylaşımında bulunabilmesi içinde bulundukları ortamın güvenli ve sağlıklı olduğunun hissedilmesine neden olacaktır. İnsan insana yaşayacağımız şu hayatta birbirimizi anlayarak üzerimize çöken yalnızlık duygusundan kurtulup, gereksiz ve abartılı sorumlukları omzumuzdan atarak neden beraber huzurla yaşamayalım ki? Hayat her şeyi paylaşınca güzel ve anlamlı olur değil mi? Empati nedir? dedik o halde empatiniz bol olsun 🙂

Sosyal Medyada Paylaşın:

6 yorum

  1. İnsanlar arasında karşılıklı saygı ve anlayış önemli bir husus, bu içerikte de bahsedildiği gibi karşınızdaki insanı anlamak ve kendinizi onun yerine koymak gerçekten önemlidir. Bu bilgilendirici içeriğinizden ötürü emeğinize sağlık.

  2. Muhattap olduğumuz bütün insanlarla iletişim kurarken empati kurmak o kişilere verdiğimiz değerin göstergesidir bence. Görüştümüz herkese karşı empati kurmak şunu dersem kırılır mı alınır mı diye düşünmek bizi daha az hata yapan bir insan haline getirir. Diğer türlü empatiden yoksun bir insan patavatsızlıktan öteye gidemiyor.

  3. Bu yazıyı okurken şu hikaye geldi aklıma. Bir zat’a sormuşlar: ‘Yanlış olan şeyi nasıl düzelteceğiz?’ O zat şöyle demiş: ‘Kendi acizliğini hatırına getirerek karşındakini ikna etmen daha kolay olur. Böylece sözünün tesiri olur.’

  4. Unuttuk hepimiz! Oysa “sana yapılmasını istemediğin şeyi arkadaşına sakın yapma!diyen annelerimizin tek ve en önemli öğütleriyle büyüdük.

    • Bizler ne güzel büyütüldük değil mi? Şimdi herkes seni üzeni sen daha çok üz diyerek yetiştiriliyor, herkes izledikleri dizilerde olduğu gibi canını yaktığını düşündüğü kişinin neredeyse canını çıkarıyor… Yazık oluyor insanlığımıza

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM