radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Bir Ruh Macerası Ayşe Şasa
  • 2
  • 202
  • 29 Şubat 2020 Cumartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    5 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Bir Ruh Macerası Konusu – Ayşe Şasa Kimdir ? – Ayşe Şasa Kitapları – Bir Ruh Macerası İnceleme – Ayşe Saşa Alıntılar – Ayşa Şasa Seneryoları Kısaca Ayşe Şasa Kimdir? 1941 yılında İstanbul’da doğdu.1960 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nden mezun oldu.Bir dönem o zamanki Robert Koleji Idari Bilimler Bölümüne devam erri1960 yılında Türk sinemasında senaristliğe […]

Bir Ruh Macerası Konusu – Ayşe Şasa Kimdir ? – Ayşe Şasa Kitapları – Bir Ruh Macerası İnceleme – Ayşe Saşa Alıntılar – Ayşa Şasa Seneryoları

Kısaca Ayşe Şasa Kimdir?

1941 yılında İstanbul’da doğdu.
1960 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nden mezun oldu.
Bir dönem o zamanki Robert Koleji Idari Bilimler Bölümüne devam erri
1960 yılında Türk sinemasında senaristliğe başladı.
1969 yılında sağlık nedenleri dolayısıyla sinemadan uzaklaşmak zorunda
80’li yıllarda yeniden senayolar yazmaya başladı. Ah Güzel Istanbul, Muradın Türküsü, Gramafon Avrat, Dinle Neyden gibi senaryolarda emeği geçti.
1990 sonrasında Yeşilçam Günlüğü, Delilik Ülkesinden Notlar, Şebek Romanı ve Bir Ruh Macerası gibi kitaplar yayınlayan Ayşe Şasa, 2014 yılının
Haziran ayında Hakk’a yürüdü.

Bir Ruh Macerası İçindekiler

Takdim 9
Aile Profili 13
Mürebbiyeler Rejimi 27
Alaturka Her Şey Ayıp 47
Demir Kapının Ardı 55
Elveda “Lieber Gott” Merhaba Sosyalizm 65
Sinema ve İlk Evlilik 80
Yeşilçam Sokağı’nda Bir Garip 91
Kutudaki Mutluluk 97
“Gökyüzünde Yalnız Gezen Yıldızlar” 107
Bas-ü Bade’l Mevt 119
Füsus Işığında Yeni Bir Dünya 131
“Mucizeler Bir Kez Başladığında Bitmek Bilmez!” 141
Hatime 158
Özel İsim İndeksi 159

Bir Ruh Macerası Konusu

Varlıklı bir aileden gelen Ayşe Şasa olmak nasıl bir şey? Varlığın içinde yokluk çekmek nasıl bir duygu? Dar gelirli, yoksul insanların yaşadığı bir toplumda varlıklı bir aileden gelmenin üzerinde oluşturduğu tuhaf baskı ve yalnızlık.

16 yaşında Şişli’de La Paix Hastanesi’nin önünden geçerken başlayan uzun bir yolculuk… ” Hakikate vasıl olmama vesile olacaksa, yolumun bu hastaneden geçmesine razıyım.” diyen Ayşe Şasa’nın aklıllara durgunluk veren hayat hikayesi. Acaba bu hastane O’nun yaşamında nasıl yer alacak?

Dadılarla büyüyen Şasa, annesi Melike Hanım, babası Avni Bey’le nasıl bir tavır içinde büyüdüğünü, okurken sanki bir film sahnesindeyim diyeceksiniz.

Büyük dayı Rauf Orbay, Kemal Tahir, Atıf Yılmaz, Aziz Nesin, Bülent Oran, Ruhi Su, Sezai Karakoç, Memduh Ün’den Mevlana’ya, Platon’a uzanan inanılmaz bir yaşam mücadelesini anlatıyor Bir Ruh Macerası‘nda.

Bir Ruh Macerası İncelemesi

Hayatının ilk yarısı korku filmi gibi geçen Şasa’nın, varoluşuna bir sebep bulamayan insanoğluna nasıl bir yolculuk yaptığını, nasıl bedeller ödediğini net bir şekilde kendi hayatıyla cevap veriyor bu eserinde.

1860’larda Tanzimat ile başlayan batılılaşmanın yanlış anlaşılmasının 1941’de Şasa’nın doğumuyla halen devam etmekte olduğunu, günümüzde de sürdüğünü açıkça görmek mümkün. Bir insan psikolojisinin yarattığı travmaları, samimi anlatımı sayesinde en derinde hissetmemek olanaksız. Şizofreni hastalığının pençesinde geçen bir hayat… Ayakta kalma mücalesini anlatan ve yıllarca birçok filme imza atan Şasa’nın hayatının da örnek olması için bir filme çevrilmeli.

Ve Ayşe Şasa diyor ki: ‘’Tasavvufla tanışınca,bir mürşidin huzuruna boş heybeyle gitmek gerektiğini öğrendim.’’ diyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

2 yorum

  1. Ayşe şasa hayatı her ne kadar kötü geçmiş gibi görünse de eserleri çok güzel belkide eserlerini çıkarma kaynağı çektikleridir bilinmez ki teşekkürler hocam tanıtım için kaleminize sağlık

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM