Bebeğin Vücudunda Oluşan Kırmızı Noktalar Nasıl Açıklanır?
0

Bebeklerde genellikle cilt üzerinde dermatolojik durumların oluşması ile karşılaşılabilir. Çoğu zaman bebeğin vücudunda kırmızı noktalar şeklinde açıklanan bu dermatolojik sıkıntıların birçok farklı nedeni bulunabilir. Bu nedenle özellikle bebeklerde cilt hastalıklarının ayrı ayrı incelenmesi faydalı olacaktır. Sağlıklı Bireyler web sayfasında yayınlanan bir habere göre bebek cildi yetişkinlere göre daha hassas, ince ve cilt yağı oranı da daha azdır. Bu durumda hastalıklara karşı daha savunmasız olan bebeklerde özellikle yeni doğum sonrasında rahatsızlıklar görülebilir. 

Seboreik Dermatit 

Kona olarak da bilinen bu hastalık 1-2 aylık bebeklerde çıkar. Yağlı, sarımsı ve kabuklu lekeler şeklinde kulak arkası, boyun ve koltuk altında tahriş edici şekilde görülebilir. 

Pişik

Bebeklerin en çok karşılaştığı kırmızı leke sıkıntılarından biri olan pişik, kasık bölgesinde görülür. Bakteriler nedeniyle oluşan bir cilt tahrişi olması ile birlikte sıcak havalarda daha çok ortaya çıkar ve fazla kilolu bebeklerde daha sık görülebilir. 

Egzama

Genellikle bebeğin göğüs, kol, bacak, yüz, dirsek ve diz arkasında görülen kaşıntıya neden olan lekeler egzama olarak adlandırılır. Bu lekeler kuru ve hassas bir ciltte alerji nedeniyle oluşabilir. 

Altıncı Hastalık

Çoğu zaman bebeğin vücudundaki kırmızı noktalar için açıklanan en önemli nedenlerden biri olan bu hastalık yani rozeola, 24 aya kadar olan bebeklerde yaygın şekilde görülür. Öncelikle ateş belirtisi ortaya çıkar. Birkaç gün sonra kaybolan ateşle birlikte yüz ve vücutta kırmızı döküntüler çıkar. Bu döküntüler genellikle bir iki gün içerisinde kaybolur. 

Toksik Eritem

Son dönemlerde daha sık karşılaşılan kırmızı leke rahatsızlıklarından birisini oluşturan toksik eritem, etrafı kızarık, sarı-beyaz kabarcıklar şeklinde görülür. Doğumdan sonra ilk birkaç gün içerisinde görülen bu döküntü, iltihap veya farklı bir rahatsızlık kaynaklı olmayıp birkaç gün içerisinde kaybolur. 

Hemanjiyom

Doğumdan sonra bebek cildinde kırmızı leke olarak görülen hemanjiyom endişe verebilir. Doğum lekesi olarak da görülen bu rahatsızlık, açık kırmızı bir renktedir. Yoğun durumlarda kırmızı kabarıklıklar oluşturabilir. Kılcal damarların yoğunlaşması ve yumağa dönüşmesi ile oluşan bu lekeler, 4-5 ay civarında başlayıp 1,5 yaşına kadar büyük sonra küçülebilir. Genellikle ilerleyen yaşlarda tamamen kaybolur.  Bebeğin vücudunda kırmızı noktalar hakkında daha fazla bilgi edinmek için Sağlıklı Bireyler sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.