Gözde Şengören
Gözde  Şengören
sengorengozde@gmail.com
Meditasyon Nedir? Meditasyon Türleri
  • 0
  • 268
  • 30 Ağustos 2023 Çarşamba
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Meditasyon Nedir? Meditasyon Türleri Nedir? Meditasyonun Yararları Nelerdir? Yılın ilk ayından hepinize merhabalar. Bol bol  2019 ‘un  kazanımlarına odaklandığım bugünlerde sizlere meditasyon ile tanışmamdan bahsedeceğim  .  Bunu yaparken de “Meditasyon nedir ? Nasıl yapılır?” ile kendimin de tecrübe ettiğim yararlarını anlatacağım. Umarım sizlerin de meditasyonu hayatınıza katmasına vesile olabilirim.    Hepimizin yaşantısı , karakter yapısı farklı dolayısı ile kırılma noktaları da öyle bize olumsuz görünen bir durum veya […]

Meditasyon Nedir? Meditasyon Türleri Nedir? Meditasyonun Yararları Nelerdir?

Yılın ilk ayından hepinize merhabalar. Bol bol  2019 ‘un  kazanımlarına odaklandığım bugünlerde sizlere meditasyon ile tanışmamdan bahsedeceğim  .  Bunu yaparken de “Meditasyon nedir ? Nasıl yapılır?” ile kendimin de tecrübe ettiğim yararlarını anlatacağım. Umarım sizlerin de meditasyonu hayatınıza katmasına vesile olabilirim.   

Hepimizin yaşantısı , karakter yapısı farklı dolayısı ile kırılma noktaları da öyle bize olumsuz görünen bir durum veya kendimiz ile ilgili herhangi bir şey bizi farklı farklı yolara sevk eder. Dolayısıyla insan neye ihtiyacı varsa onu arıyor. İşte burada eşzamanlılık devreye girdi diyebilirim. Yıllardır yaşadığım uyku problemi üstüne bunu meditasyon ile çözebileceğim fark ettim. Sonrasında ise  uyku için yaptığım meditasyonları hayatımın her alanına katabileceğimi fark ettim .  

Meditasyon Nedir?

Meditasyon ; zihnin beden eşliğinde yaptığı bir tür içe çekiliş yöntemidir. Oturarak veya uzanarak yapmak sizin tercihinizdir . Meditasyona duyulan ihtiyaç  ve meditasyonun ne sıklıkta hangi vakitlerde yapılması gerektiği her bireyde farklıdır. Meditasyon , bir inanç sistemi veya hareket gerektiren bir aktivite değildir.  

Meditasyon Türleri

Çok farklı meditasyon türleri kafa karıştırıcı olabilse de kendiniz için uygun olanı deneyimleyerek keşfetmeniz mümkündür.   

  • Basit ses meditasyonu ; bu tür uygulanırken daha çok mantralara dayanan seslerden yararlanılır . En yaygın olarak “ ohmmm “ sesi temel alınır.  
  • Vipassana meditasyonu ; kendi içimize  dönerek karşılaştığımız herhangi bir probleme tarafsız bakabilmeyi sağlar . Solunuma odaklıdır.  
  • Zazen meditasyonu ; zen olarak da bilinir . Solunuma dayalı bir iç görü meditasyonudur. Vipassanadan farklı olarak burun solunumundan ziyade karın hareketlerine odaklıdır. Düz oturarak yapmak esastır. Düşüncelerimiz üzerinde kontrol esastır.  
  • Metta meditasyonu ; temelini Tibet Öğretisi’nden alır. Kaynağı , sevgi , şefkat , hoşgörü ve iyiliktir . Amacı da kaynağını yüceltmektir.  
  • Kundalini meditasyonu ; çok geniş kapsamlı olup yeni başlayanlar için meditasyonu daha keyifli hale getirir. Asıl amacı zihni uyandırmaktır. Bunun içinde omurganın çoğuna odaklanılarak kundalini enerjisi bel kısmından aktif hale getirilir.  Bunu  yaparken  mantra ve çeşitli seslerden yararlanılır.  
  • Çakra meditasyonu ; kaynağını Hinduizm’den alır. Hint felsefesine göre bedenimizde bulunan altı çakra faaliyetlerine odaklıdır. Bu çakralar dengeli olarak vücudumuza yayılmış olup her biri yaşamsal faaliyetleri kapsayan enerji alanını temsil eder.  
  • Tonglen meditasyonu ;  korku ve acılarımızı kabul ederek yüzleşmemizi ve baş etmemizi sağlar .  

Meditasyonun Faydaları

Meditasyonu hayatımıza kattığımızda pek çok faydasını da deneyimleriz. 1970’li yıllardan süregelen araştırmalar da bunu göstermekte . Anda kalmayı , farkındalık  kazanmayı ve uyku düzenini sağlamaya katkı olurken ; stres ile başa çıkmayı  , özgüveni arttırmayı , yorgunluğu gidermeyi  odaklanma yeteneğini arttırmayı sağlar, yaratıcılığı geliştirir…  

Olumlama Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM