Masal Okuyarak Çocuklarınızın Gelişimine Katkı Sağlayın
  • Facebook
  • Twitter
  • 7 Ocak 2020
  • 9
  • 170
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    2 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -
Abone Ol 

Masal Okuyarak Çocuklarınızın Gelişimine Katkı Sağlayın

Çocuklar için Masal Okumanın Önemi, Hangi Masalları Okumalıyız? Masal okumak çocukların kişisel gelişimi için önemli bir etkendir. Masalın tarihine bakarsak neredeyse insanoğluyla aynı yaştadır. Geçmişten bugüne sözlü anlatım geleneğinin önemli bir ürünü olan masal, her çağda, her dönemde önemini koruyabilmiştir. Kişilik gelişiminde önemli bir etkisi olan masallar, 0-3 yaş arası masallar, 0-6 yaş masallar, 6-12 […]

Çocuklar için Masal Okumanın Önemi, Hangi Masalları Okumalıyız?

Masal okumak çocukların kişisel gelişimi için önemli bir etkendir. Masalın tarihine bakarsak neredeyse insanoğluyla aynı yaştadır. Geçmişten bugüne sözlü anlatım geleneğinin önemli bir ürünü olan masal, her çağda, her dönemde önemini koruyabilmiştir.

Kişilik gelişiminde önemli bir etkisi olan masallar, 0-3 yaş arası masallar, 0-6 yaş masallar, 6-12 yaş masalları veya hayvan masalları olarak çok çeşitli türlerle karşımıza çıkmaktadır. Henüz bebeklik dönemlerinde dahi çocuklara okunan masalların etkisinden söz etmek mümkün.

Dünya edebiyatında da masal büyük bir öneme sahiptir. Mesela La Fontaine Masalları olarak bilinen hayvan masalları neredeyse tüm dünyada yaygın bir şekilde okunmaktadır. Her ne kadar la fonten kadar ünlü olmasa da grimm masalları da çok yaygın bir şekilde okunmaktadır. Yunan edebiyatında, Alman edebiyatında olduğu gibi Doğu edebiyatında da önemli masal örnekleri bulunmaktadır. Kısa hikayelerden oluşan Beydaba Hikayeleri Doğu edebiyatının en güzel kısa hikayelerindendir. Arap edebiyatının en önemli masalları arasında yer alan Binbirgece Masalları dünya edebiyatında kabul görmüş önemli masal örneklerindendir.

Çocuklara masallar okumak, çocuklar ve ebeveyn arasındaki bağı güçlendirir. Masal okunma esnasında ailesiyle geçirdiği zaman çocuğun anı belleğinde olumlu izler bırakır. Masallar çocukların hayal dünyasını zenginleştirir, onları geleceğe hazırlar. Küçük yaşta kitap okuma bilincinin gelişmesi için masallar önemli bir araçtır.

Türk masalların en önemli örnekleri Keloğlan masallarıdır. Keloğlan; doğruluğun, dürüstlüğün, saflığın temsil ettiği önemli bir karakterdir. Keloğlan zekası sayesinde her zaman zor görünen işleri kolayca başarır. Bu başarısında saflığının, temizliğinin büyük bir rolü vardır.

Türk aile yapısına ve çocukların gelişimine uygun masalların yer aldığı masal okuma sitesini tüm masal okurlarına tavsiye ediyoruz. Sitemizin, çocuklara hangi masalları okutmalıyız diye düşünen ebeveynler ve öğretmenler için önemli bir kaynak olduğunu düşünüyoruz. Birçok kategoriye sahip masal sitesinde; fabl diye de bilinen hayvan masalları, çocuk hikayeleri ve Dünya Klasik Masallarının yanı sıra, Nasrettin hoca karakterinin yer aldığı çocuk fıkraları ve Karagöz Hacivat konuşmaları gibi önemli eserler mevcut. Lütfen, çocuklarımızı masallarla büyütelim, çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandıralım.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

9 yorum

  1. Masallar ve fıkralar üzerine verdiğiniz bilgilerden ötürü teşekkürler. Oldukça zengin bilgiler içermektedir.

  2. Zaman zaman oğluma kitap okuyorum, bu sitenin adını öğrenmem iyi oldu, teşekkürler:)

  3. Kıymetli öğretmenim sadece bebelerimize değil,biz büyüklere de çok iyi geliyor masallar ve sesli kitaplar.Dinleyerek hayal gücümüzü ve yazma yeteneğimizi tetikliyoruz fark etmeden.Çok teşekkür ederim bu kıymetli yazınız için.

  4. Masal okumanın çocuklar üzerindeki etkisini birebir uygulayarak gözlemlediğim için faydaları saymakla bitmez. Böyle bir sitenin oluşuna da çok sevindim

  5. Bnde bir anne olarak bu konuya çok önem veriyorum paylaşım için teşekkür ederim çok şey kattı…

  6. Ne güzel bir siteymiş. 2 çocuk annesi olan biri olarak bu siteyi sık sık ziyaret edeceğim.

  7. Hem kültürümüze hem de çocuğun gelişme sürecine uygun masallar okumalıyız. Masal okuma sitesi bilgisi için de çok teşekkürler.

  8. Böyle bir masal sitesinin varlığından haberdar olmak çok mutlu etti beni, teşekkür ederim.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM