Gözde Şengören
Gözde  Şengören
sengorengozde@gmail.com
Kişisel Gelişim Nedir?
  • 1
  • 193
  • 07 Ocak 2020 Salı
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Toplumca hatta dünyaca bir kişisel gelişim furyasıdır gidiyoruz . Kişisel gelişim alanının bir kitap türü haline gelmesi de buna örnek  diyebiliriz. Peki neye göre kime göre kişisel gelişim ? Yazının sonunda  hepimizin  kişisel gelişimin tanımının farklı farklı olmasını umarak, bendeki anlamından “Kişisel Gelişim Nedir? Ne değildir?” den bahsedeceğim keyifli okumalar 🙂  Kişisel gelişim nedir ? İnsanoğlu,  hayata geldiği süreçten ömrünün sonuna değin hep bir arayış içerisindedir.  Bu […]

Toplumca hatta dünyaca bir kişisel gelişim furyasıdır gidiyoruz . Kişisel gelişim alanının bir kitap türü haline gelmesi de buna örnek  diyebiliriz. Peki neye göre kime göre kişisel gelişim ? Yazının sonunda  hepimizin  kişisel gelişimin tanımının farklı farklı olmasını umarak, bendeki anlamından “Kişisel Gelişim Nedir? Ne değildir?” den bahsedeceğim keyifli okumalar 🙂 

Kişisel gelişim nedir ?

İnsanoğlu,  hayata geldiği süreçten ömrünün sonuna değin hep bir arayış içerisindedir.  Bu arayışlara cevap da kişisel gelişimini tamamlama yolunda ilerleyen insanlara verilmiştir. Ancak hepimizin beklentisi, kendini tanıması ve gittiği yol ve o yolu aldığı süreç farklıdır bunda da etken herkesin yaşadığı ortam ve mizaç yapısının farklı olmasıdır . Dolayısıyla insanoğlu kişisel gelişime de farklı dönemlerde ihtiyaç duymuştur.  

Kişisel gelişim  günümüzdeki popülerliğini  2000’li yıllarda bu isimle başlatsa da geçmişi çok daha eskilere dayanır.  Kişisel gelişim denildiğinde benim aklıma ilk gelen her ne kadar Maslow olsa da  Tasavvuf ilmi filozoflarından  , Antik Çağ filozoflarına değin  dayandırılabilir. 

Maslow – İHTİYAÇLAR HİYERARŞİSİ 

Maslow hukuk okumasına rağmen sonrasında psikolojiye ilgi duyup o anlamda kariyer yapmasıyla pek çok başarı sağlamıştır. Ortaya koyduğu     “ İhtiyaçlar Hiyerarşisi” ile hümanist psikolojinin temel konularını içermiştir. Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine bakıldığında piramidin en tepesinde kendini gerçekleştirme olduğunu göreceksiniz . İlk paragrafta da söylediğim gibi insanların arayışlarının sonucu olarak yeteneklerini , potansiyellerini üst seviyelerde kullanımı olarak algılanabilir. Bütün bunlar için de Maslow’a göre ilk seviye ( en önemlisi )  yeme içme gibi yaşamsal ihtiyaçlar, sonrası güvenlik , ait olma- sevgi , değer ihtiyaçları diye devam eden hiyerarşide birbirinin devamı söz konusudur. Piramidin en tepesi olan  kendini gerçekleştirme ise insanın kişisel gelişimdeki yolculuğudur.  

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi

Kişisel Gelişim Kavramı

Anlaşıldığı üzere kişisel gelişim çok geniş bir alanı kapsar. İlk adım kişinin kendisini tanıması diyebiliriz. Kendi yetenek ve istekleri doğrultusunda yaşamını idame etmek de kişisel gelişim ile başlar . Ancak arayış burada da bitmeyecektir. Çünkü  yaş almamız , değişen dünya düzeni , teknolojik gelişmeler vs.  anlam arayışımızı da devam ettirmektedir. Şimdi oldu- bitti- tamam gibi bir sona eriş kişisel gelişimi kapsamaz. Net bir tarifi yoktur aslında kişiden kişiye değişen farklı anlamları mevcuttur.  

Kişisel gelişim denildiğinde bendeki yansıması görünenin ardını da anlamak merak etmek… Sabahattin Ali’nin de dediği gibi  ” İnsan dünyaya sadece yemek, içmek, koynuna birini alıp yatmak için gelmiş olamazdı. Daha büyük ve insanca bir sebep lazımdı.. İşte bu yolda yaptığım her şey benim kendi kişisel gelişimimdir.

Kişisel Gelişim Nedir, Ne Değildir?

Toplumda genel bir yanılgı olabiliyor çok okumak , çok gezmek veya nitelik ve nicelik olarak eğitim almak gibi . Geçmişte bilgi çok değerli iken günümüzde teknolojinin , ulaşımın gelişimiyle bilgi de kolay ulaşılır hale geldi veya eğitim almak çok üst kademedeki insanlara mahsusken günümüzde pek çok olanak mevcut . Öyleyse  çok bilgi sahibi olan insan veya çok okul bitirmiş insan kişisel gelişim alanında yol kat etmiş diyebilir miyiz ?   Yaşantımıza katmadığımız , bilgilerimizi davranışa dökmediğimiz sürece eğitimin de diploma dışında değeri yoktur kanımca.  

Sonuç olarak hepimizin hayatı anlayışı elbette farklı olacaktır. Zira hayatın değerini bilen bir kişisel gelişim anlayışı diliyorum hepimize sevgilerle …. 

Sosyal Medyada Paylaşın:

1 Yorum

  1. Güzel bir konuya değinilmiş.
    Abraham Maslow’un da dediği gibi; İnsan kurallara sığmaz!
    Çok teşekkür ederim değerli bilgileriniz için..

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM