“Stoacı İmparator”, “Filozof İmparator” gibi sıfatlarla anılan Marcus Aurelius‘un 169 sonları 170 başlarında kuzeye, özellikle Tuna Nehri boylarındaki Germen ve Marcomanni kavimleri üzerine çıktığı seferde yazmaya başladığı ve içselleştirdiği, kendisine yön veren düşünceleri dışa vurduğu bir eser olan Kendime Düşünceler, Stoacı düşüncenin en tanınmış eserlerinden biridir. “Elinde olmayan şeyler için üzülüyorsan, seni üzen bu şey […]
“Stoacı İmparator”, “Filozof İmparator” gibi sıfatlarla anılan Marcus Aurelius‘un 169 sonları 170 başlarında kuzeye, özellikle Tuna Nehri boylarındaki Germen ve Marcomanni kavimleri üzerine çıktığı seferde yazmaya başladığı ve içselleştirdiği, kendisine yön veren düşünceleri dışa vurduğu bir eser olan Kendime Düşünceler, Stoacı düşüncenin en tanınmış eserlerinden biridir.
“Elinde olmayan şeyler için üzülüyorsan, seni üzen bu şey değil, onun hakkındaki düşüncendir.”
Marcus Aurelius
Stoacılar, felsefenin hemen hemen her konusuyla, akılla, doğayla, ideal yönetimle uğraştılar ama en çok ahlaka yoğunlaştılar. Onlar mutluluğu toplumsal düzende değil, kişinin iç dünyasında olduğunu savundular. Epiktetos, Seneca, Marcus Aurelius stoacı filozofların başında gelir. Stoa felsefesinin dinamikleri kişinin kendisine yetebilmesi ve bu şekilde erdemli bir hayat sürmesi üzerine inşa edilmiştir.
Yaşamımdaki eylemleri sizin kanılarınıza göre şekillendirmemek kadar azimli olduğum bir konu daha yoktur.
Seneca
12 Kitaptan oluşan Kendime Düşünceler, Marcus Aurelius’un kendine özgü Stoacı görüşlerini, Stoa felsefesinin genel hatlarını, imparatorun kendi kişisel gelişimini ve bu gelişim sonucu edindiği düşüncelerin kaleme alındığı bir kitaptır. Marcus Aurelius , bazen tek cümleyle, bazen paragraflar halinde ifade ettiği düşüncelerini bir imparator gibi değil, sıradan bir vatandaş gibi yazmıştır.
Eğer biri benim düşündüklerimin veya yaptıklarımın doğru olmadığını ispatları ile ortaya koyarsa onları düzeltir ve o kişiye minnettar olurum. Çünkü hakikati arıyorum ben ve kendini kandırmada, cehalette ısrar edenler haricinde hakikatten hiç kimse zarar görmez.
Marcus Aurelius
Kitabın yüzyıllar öncesine ait olmasına rağmen, günümüzde halen devam eden insan olma arayışının hep var olduğunu, anlam arayışının halen devam ettiğini, sahnenin aynı olup sadece oyuncuların değiştiğini bir kez daha fark edeceksiniz. Kitabın en keyifli tarafı (altını çizmeyi sevenler için) her satırda tekrar tekrar düşünüp, altını çizmek olacaktır. Daha önce okuduğunuz kitaplardan alıntıları not etmek için bir defteriniz yoksa bu kitaptan başlayın not tutmaya. Güzel bir hatıra olacaktır.
Sana imkansız görünen şeyleri yap. Çünkü sol el, yeterince alıştırma yapmadığı için çoğu işte yararsız görünür; oysa birazcık alıştırmayla dizginleri sağ elden daha sağlam kavrar.
Marcus Aurelius
Kendime Düşünceler Kitap Alıntıları için tıklayınız.