1. Anasayfa
  2. Gündem

Corona Virüsü Nedir?

Corona Virüsü Nedir?
4

Corana Virüsü dünyaya endişe salıyor. Bugüne kadar virüsten 17 kişi öldü ve ölü sayısının artmasından korkuluyor.

Ortada bir çok rivayet dolaşıyor. Kimileri yarasadan kimileri yılandan virüsün insanlara geçtiğini söylüyor. Çin’in Wuhan kentinde gizemli bir vürüs ortaya çıktı. Binlerce kişiye bulaşan Corona Virüsü 17 kişinin hayatına mal oldu. Virüs ABD’ye de sıçrarken insanlar tüm dünyaya yayılmasından korkuyor.

Bunun için Çin başta olmak üzere birçok ülke alarmda. Corona virüsler, insanların genellikle bir anda karşı karşıya kaldığı virüs çeşididir. Corona virüsleri insanlarda genellikle hafif ve orta şiddette üst solunum yolu hastalıklarına neden olur. Corona virüslerin alfa, beta ve gama olarak bilinen üç alt grubu vardır; ayrıca delta corona virüsleri denilen dördüncü yeni bir grup da bulunuyor, bu da SARS-CoV. İnsan corona virüsleri ilk olarak 1960’ların ortasında tespit edildi ve şu ana kadar Suudi Arabistan, Güney Kore, Çin, Katar ve Ürdün’de görüldü. Koronavirüs” adı , taç veya halo anlamına gelen Latin koronadan türetilir ve elektron mikroskobu (EM) altında virionların (virüsün enfektif formu) karakteristik görünümüne işaret eder. kraliyet tacı veya güneş korona anımsatan bir görüntü . Bu morfoloji , virüsün yüzeyini dolduran ve konak tropizmi belirleyen proteinler olan viral sivri (S) peplomerler tarafından oluşturulur .

Corona virüsü salya ve dışkıyla bulaştığından kedilerin ve ortamının temizliği çok önemlidir.

Virüs 4-6 hafta arası pasif bekleme süresine sahiptir. Kedinin Corona virüsle karşılaşmaması için kedi kumu, mama kabı, ortam temiz tutulmalıdır. Kedinin bakım ve temizliği düzenli yapılmalıdır. Sokağa çıkarmamak virüsle karşılaşmayı engelleyebileceği gibi, kedi açısından stres kaynağı olabileceğinden ve halihazırda Corona virüsü ile karşılaşmış olabileceğinden hastalığı da başlatabilir. Kediyi besin yönünden zengin beslemek ve antioksidanlar, hastalığa karşı korunmada küçük de olsa katkıda bulunabilir. Kedinin psikolojisinin iyi olması sadece bu hastalığa değil diğer hastalıklara karşı korunmada da önemlidir.

Ev içi ve dışında kedinizi strese sokabilecek nesne ya da durumları en aza indirmeye çalışın. (örneğin: elektrikli süpürgenin sesi vb.) FIP’e karşı aşılar: Pfizer, hastalığa karşı “Primucell” adında bir aşı geliştirmiştir. %50-%60’lar oranında koruyucudur. Kesin koruma sağlamaz. Ayrıca 16. aydan itibaren kullanılabilmektedir. Hasta kedilerde bağışıklık sistemi etkilendiğinden, uzmanlar aşıların kesilmesi gerektiğini düşünmektedirler. Konu hakkında veterinere danışılmalıdır.

Corona Virüs Belirtileri Nelerdir?

İştahsızlık ve kilo kaybı
Ateş
Halsizlik ve durgunluk
Karın bölgesinin şişmesi
Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi
Solunum sorunları ve nezle
Denge sorunları
Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

Doç.Dr. Elif Hakko, “Wuhan’da ortaya çıkan 2019-n-Cov’un deniz ürünleri pazarı ve canlı hayvan pazarında yer alan hayvanlardan insanlara bulaştığı düşünülüyor. Ancak vakaların bir kısmının hayvan teması olmaması insandan insana da geçtiğini doğruluyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün henüz seyahat kısıtlaması önermediğini ancak ülkelerin önlemler konusunda hazırlıklı olmalarını önerdiğini hatırlatan Doç.Dr. Hakko, “Virüs ateş, öksürük ve solunum sıkıntılarına neden oluyor. Virüsle karşılaştıktan sonra genellikle 2 gün içinde belirtiler ortaya çıkıyor ancak bu süre 14 güne kadar uzayabiliyor” diye konuştu.

Virüsün özel bir tedavisi veya aşısı olmadığını, ihtiyaç halinde destek tedavisi yapıldığını belirten Doç.Dr. Elif Hakko, “Enfeksiyondan korunmak için tüm diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi sık el yıkanması, öksürürken, hapşırırken ağzın ve burnun kapatılması, hastayken evde kalınması, dışarı çıkılmaması önemli. Ayrıca et ve yumurtanın iyi pişirilmesi önlemler arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de olmaz” demenin mümkün gözükmediğini söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Özer Akgül de “Dünya globalleşti ve uçaklarla her yere seyahat edilebiliyor. Bu nedenle bulaşma ihtimali yüksek ülkeler arasında konumlanıyoruz” açıklamasında bulundu.

LÜTFEN DİKKATLİ OLALIM !

Kaynaklar: global news, euro news, milliyet.com, ntv, https://www.cdc.gov/

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Tozlu sayfaların arasından insanlar bulacağız umutulmuş unutulmaya yüz tutmuş hikayeleri, şairleri, savaşçıları , müzisyenleri, bilim adamlarinı ziyaret edicez. Unutluşları bir daha gun yüzüne çıkaracağız.

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

Yorumlar (4)

  1. Çok değil yaklaşık 1 ay önce yeni yıla girerken 2020 yılının sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini dilemiştik. Ancak yeni yıl öyle bir giriş yaptı ki sanki 2019 yılını mumla arayacakmışız gibi görünüyor. Henüz Ocak ayında olmamıza rağmen; İran – Abd savaşı, corona virüsü, Elazığ depremine şahit olduk. Allah beterinden korusun diyorum.

    Corona Virüs yazınız gayet açık ve bilgilendirici olmuş, umarım bizim ülkemize bulaşmaz. Başımızda bu kadar bela ve sıkıntı varken bir de öldürücü virüs ile uğraşmayalım. Kaleminize sağlık…

  2. corona virüsünde sanki insan eli varmış gibi geliyor bana

    • Ekolojik olarak düşündüğümüzde aslinda bir nevi virüsun ortaya çikmasi normal ama şu var bazı canlilarin vicut için zarari var. Mesela inek yedigimizde ineğin ne yediğini biliyoruz ama çinlilerin ne yediği belli değil yani yilanin yediğini bilmiyorlar. Şu da var, mikroplarin vicutlarda canlilarda nasil etki edeceğini bilmiyoruz yilana iyi gelen bize virüs yani kotu olabiliyor yani bence insan kaynaklı degil.

Bir cevap yazın