Gözde Şengören
Gözde  Şengören
sengorengozde@gmail.com
Emojilerin Gücü Adına
  • 3
  • 197
  • 17 Aralık 2019 Salı
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    1 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Emojiler o kadar çok hayatımızın içindeki  ben de bu konuda bir araştırma yaparak sizlerle paylaşmak istedim. Emojilerin gücü adına diyerek keyifle okursunuz umarım.    Emojilerin Gücü Adına Emojilerin temeli sayabileceğimiz “sarı kafalar”  her diyaloğumuzun bir parçası haline geldi . Onlarsız cümlelerimizi yetersiz bulur bile olduk. Yeni güncellemelerle sayısı gittikçe artan emojilerin sohbetimizdeki yeri de gittikçe artıyor. Hatta öyle bir yerde ki hayatımızda herhangi […]

Emojiler o kadar çok hayatımızın içindeki  ben de bu konuda bir araştırma yaparak sizlerle paylaşmak istedim. Emojilerin gücü adına diyerek keyifle okursunuz umarım.   

Emojilerin Gücü Adına

Emojilerin temeli sayabileceğimiz “sarı kafalar”  her diyaloğumuzun bir parçası haline geldi . Onlarsız cümlelerimizi yetersiz bulur bile olduk. Yeni güncellemelerle sayısı gittikçe artan emojilerin sohbetimizdeki yeri de gittikçe artıyor. Hatta öyle bir yerde ki hayatımızda herhangi bir haberleşme kanalından “ Ne yapıyorsun ? “ sorusuna cevap olarak yoldayım  anlamına  gelebilecek olan ?- ?- ?- ?  bu emojiler insanların birbirleriyle olan diyaloğunu pekiştirebiliyor veya uzun cümleler yerine tek tuşla haber iletebiliyor. Ayrıca sohbetimizde kullandığımız emojiler aramızdaki samimiyetin de göstergesi . Örneğin  Bir yakınımızla , yaptığımız sohbetteki emojiler genelde  “ ?- ?- ?- ?- ?.” böyle iken.  Resmi bir durumla ilgili veya yeni tanıştığımız kişilerle konuşurken daha temkinli ifadelere yer veriyoruz.  flörtöz bir yazışma esnasında karşımızdaki insandan emojisiz mesajlar aldığımızda ise acaba bir olumsuz durum mu var diye düşünebiliyoruz . 90’lar neslinin ise emojilerin yaşantımıza girmesinde birebir eşlik ettiğini düşünerek son örnekte bana hak vereceklerine inanıyorum ? .  

Madem bu kadar hayatımızdalar hadi gelin sohbetimize devam edelim. Emojilerin neredeyse aktif olarak on yıldır yaşantımızda olduğunu düşünsek  de geçmişi eskilere dayanıyor. Anavatanı Japonya olan emojilerin babası da Shigetaka Kurita .  Çıkış noktası ise 1998-1999 yıllarında NTT Docomo adlı  mobil operatör şirketinde çalışırken, insanların iletişim kurarken kendilerini daha iyi ifade edebilmesi için 12×12 ebatlarında ifadeler geliştirmesidir Bütün dünyaya  yayılması da Apple iPhone ‘un Japonya’ya ihracı ve insanların talepleri doğrultusunda başlar.  

Emoji kelimesi, Japoncadaki e (resim) ve moji (karakter) kelimelerinden oluşuyor. Türkçedeki anlamı kanımca en yakın bulduğum “ifade” olabilir .  Emoji karekteri her geçen gün daha da güçlenerek artarken sadece sohbetlerimizde değil marka logolarında, kişisel aksesuarlarımızda hatta modumuza uygun emojiler barındıran tişörtler de gitgide hayatımızda.  

Emojilerin yeni bir dil olma yolunda tartışmalar da mevcut bir kesim dil bilimciler dil olması için gramer yapısının olması gerekliliğini öne sürerken diğer kesim ise evrensel olarak anlaşma dili için uygun olduğunu düşünüyor. Tabi şimdiki kullanım kadar basit olmayacaktır dil olarak kabul görmesi halinde.  

17 Temmuz Dünya Emoji Günü

Emojiler hakkında son bir bilgi daha  2014’ten beri  “ 17 Temmuz Dünya Emoji Günü” olarak kutlanıyor. Neden 17 Temmuz dersek ?  iPhone ve android telefonların emoji kısmında “takvimi” temsil eden emojide 17 Temmuz tarihi bulunması dünyaca kutlanan bugünü kabul ettirmiştir.  

Sonuç olarak  emojilerin gücüne karşılık   bir milleti millet yapan unsurlardan olan dilin yerini alamayacağı düşüncesindeyim. Dile karakter katan unsur toplumun ortak fizyolojik unsurları ile beraber dilimizdeki her kelimenin kendine has bir anlamı ve titreşimi mevcut .  Haberleşmenin daha basite inmiş hali de denilebilir. Sizler ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında ?  

Sosyal Medyada Paylaşın:

3 yorum

  1. Merhaba, Emojisiz bir mesaj düşünemiyorum. Kahkaha seviyesini gülen yüzlerin sayısı ile, kızgınlığımızı kırmızı surat ile belli eder olduk. İnsan yüzlerinin de emojilerini çıkartan programlar pazarlanmaya başlandı. Bakalım bu emoji çılgınlığı daha hangi boyutlara ulaşacak. Keyifli bir yazı olmuş, ellerinize sağlık.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM