radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Hayatımızdaki İki Sözcük
  • 6
  • 187
  • 30 Mart 2023 Perşembe
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Mutluluk ve özgürlük, ne çok uğraşıyoruz hayatımızdaki bu iki sözcük ile değil mi 🙂 Kontrol Her gün, her saat belki de her dakika aranılan muhteşem iki kavram. Bir tek ilkenin anlaşılmasıyla başlıyor halbuki mutluluk ve özgürlük: bazı şeyleri kontrol edebiliriz, bazı şeyleri kontrol edemeyiz. Gerçi bunu anlamak biraz zaman aldı benim için 🙂 Bu iki […]

Mutluluk ve özgürlük, ne çok uğraşıyoruz hayatımızdaki bu iki sözcük ile değil mi 🙂

Kontrol

Her gün, her saat belki de her dakika aranılan muhteşem iki kavram. Bir tek ilkenin anlaşılmasıyla başlıyor halbuki mutluluk ve özgürlük: bazı şeyleri kontrol edebiliriz, bazı şeyleri kontrol edemeyiz. Gerçi bunu anlamak biraz zaman aldı benim için 🙂 Bu iki temel kuralla yüzleştikten, neyi kontrol edip, neyi kontrol edemeyeceğinizi anladıktan sonra, içsel sakinliğe ve dışsal etkinliğe ulaşabiliyorsunuz.

Gördüm ki, kontrol altına alabileceğimiz şeyler, zanlarımız, şiddetli arzularımız, isteklerimiz ve bizi tiksindiren şeyler. Bunlar bizi doğrudan ilgilendiren şeyler, çünkü onlar doğrudan etki alanımız tarafından yönetiliyor. İçsel alan ve karakterimizle ilgili seçimleri her zaman kendimiz yapıyoruz.

Kontrolümüz dışında olanlar, ne çeşit bir bedene sahip olduğumuz, zengin ya da fakir bir aileye doğmamız, diğer insanlar tarafından nasıl göründüğümüz,… gibi şeyler. Tüm bunların dış etkenlere bağlı olduğunu ve dolayısıyla bizi doğrudan ilgilendirmediklerini anımsamalıyız.

Bu ayrımların farkına şimdi varmıyorum tabii ki 🙂

Kontrol edemeyeceğimiz ve değiştiremeyeceğimiz şeyleri kontrol etmeye ve değiştirmeye çalıştığımız zaman, farkına varmadan nasıl acı hissettiğinizi hatırlıyor musunuz? Belki de bunun diğer bir adı mükemmel olma tutkusudur…

Kısıtlayamadığımız ya da engelleyemediğimiz, güç alanımız içindeki şeyler doğal yapımızda bulunuyor. Fakat; güç alanımız dışındaki şeyler bizleri zayıf, bağımlı ya da başkalarının hevesleri ve düşünceleriyle hareket eden farklı birer yaratık haline getiriyor. Eğer kendi kontrolümüz dışında olanlar için yönetme özgürlüğünüz olduğunu düşünüyorsak ya da başkalarının işlerini sanki bizimmiş gibi benimsiyorsak, bu göstermiş olduğumuz çabalara engel olunduğunda ” sinirler bozuluyor” ve “başkalarının hatalarını arayan” bir insan olup çıkıveriyoruz.

Başkalarının işine karışarak zaman harcamak

Başkalarının işine karışarak zaman harcamak özgürlüğümüzü ve mutluluğumuzu bizden çalacaktır. Kendimize ve yapmak istediklerimize odaklanalım. Eğer bunu uygularsak baskı altına girmeyiz ve kimse bizim kararlarımızı değiştiremez. Gerçekten özgür ve etkin oluruz. Başkalarının hatalarını arayarak boşa zaman kaybetmediğimizi göreceksiniz. Bilirsiniz hata hep başkasına atılır ve bu koca bir yalandır.

Neyin gerçekten sizi ilgilendirdiğini bildiğinizde, iradeniz dışında hiçbir şey yaptırılamaz hale gelirsiniz. Mutluluk ve özgürlük aslında vazgeçebilme gücüne erişmektir.

Hayatımızdaki iki sözcük… Kontrol bizim elimizde hadi sağlıcakla kalın:)

Siyah Virgüller ilginizi çekebilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

6 yorum

  1. Hayatta en fazla takıldığım ve yenebilmek için mücadele verdiğim şey “Başkalarının işine karışarak zaman harcamak” Çevremde böyle insan çok fazla var. Hayatımızdaki iki sözcük konusunda size katılıyorum. Özgürlük ve mutluluk en önemli iki kelime. Yine harika bir yazı olmuş. Elinize sağlık.

  2. İçsel sakinlik ve dışsal etkinlik sözü hoşuma gitti. Umarım hayatımızda çok önem verdiğimiz bu iki sözcükle ilgili ipler bizim elimizde olur.

  3. Hayat iki sözcük lakin tek kelimeye sıkıştırmak değil midir zaten. Çünkü insan zihni çoğallaştırdığı kavramları daima tekleştirmeye çalışır.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM