radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Üç Büyük Şair ve Tek Kadın
  • 35
  • 213
  • 03 Ekim 2022 Pazartesi
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    3 Kişi oy verdi
    Ortalama puan: 5,00.
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Önce müziğimizi açalım, sonra başlayalım bu güzel aşk üçgeni “Üç Büyük Şair ve Tek Kadın” ı okumaya. “Cemal Süreya’ya içki içmeyi ben öğrettim” Edip Canserver. “Edip’e şiir yazmayı ben öğrettim” Cemal Süreya…  “Bu ikisi tartışırken ben de gittim Tomris’le evlendim” Turgut Uyar.  Ender rastlanan bir öykünün sıra dışı kahramanları olan üç yakın arkadaştı onlar… Üçü de […]

Önce müziğimizi açalım, sonra başlayalım bu güzel aşk üçgeni “Üç Büyük Şair ve Tek Kadın” ı okumaya.

Why Anna

“Cemal Süreya’ya içki içmeyi ben öğrettim” Edip Canserver.

“Edip’e şiir yazmayı ben öğrettim” Cemal Süreya… 

“Bu ikisi tartışırken ben de gittim Tomris’le evlendim” Turgut Uyar. 

Ender rastlanan bir öykünün sıra dışı kahramanları olan üç yakın arkadaştı onlar… Üçü de gençti, üçü de şairdi ve üçü de aynı kadını sevdiler.  Üç büyük şair ve tek kadın.

Edip Cansever, Cemal Süreya ve Turgut Uyar

“İkinci Yeni” şiir akımının öncülerindendi. Birbirleriyle ara sıra didişip kavga ederlerdi ama İstanbul’un tüm meyhaneleri tanıktı onların dostluklarına…
Bu üç büyük şairin sevdasını bir taç gibi taşıyan genç kadın da, gazeteci, deneme ve öykü yazarı Tomris Tamer’di… Tomris, ilk eşi Ülkü Tamer’den ayrıldıktan sonra edebiyat çevrelerinin gözbebeği olmuştu. Süreya, Cansever, Uyar’ın da sıkı bir dostu… 


Bu dostluğu aşka ilk dönüştüren Cemal Süreya oldu. İkisi de evliydiler ve ileride “Edebiyat tarihimizin en verimli aşkı” olarak anılacak bir ilişki için eşlerinden ayrıldılar. Üç yıl tutkulu bir beraberlik yaşadılar. Süreya, en güzel aşk şiirlerini onun için yazdı. Hatta her gece arkadaşlarıyla gittiği meyhane sohbetlerinden bile sevdiği kadın için vazgeçmişti. 


Bir gün Tomris; “Neden eskisi gibi dışarı çıkıp arkadaşlarınla birlikte olmuyorsun?” diye sorunca, Cemal Süreya ertesi gün geç geldi, daha ertesi gün de, ondan sonraki günlerde de hep geç geldi.


Geç kaldığı akşamlardan birinde, Tomris Uyar masa örtüsünü silkelemek için pencereyi açtığında Süreya’yı apartmanın girişinde otururken gördü. Meğer ünlü şair her akşam iş çıkışı doğruca eve gelir ama “geç kalmak” için aşağıda oturur beklermiş.

Tomris Uyar, bu davranışa “Şahsiyet Rötarı” adını koydu.

Üç yılın sonunda ayrıldılar, aralarındaki aşk yine dostluğa dönüştü.
Tomris daha sonra “üç silahşörlerden” Turgut Uyar’la evlendi. Yaşamının en uzun soluklu sevgisini onda bulmuş ve şöyle demişti: “Bir ara ben onun dünyaya açılan penceresi olmaktan da öte bir şeydim, bir parçası gibiydim. Ve kendimi bir parçası gibi hissettiğim için de sıkılıyordum tabii…”

Bir kadın ve ona aşık üç büyük şair

Bütün bunlar yaşanırken Edip Cansever bu aşk üçgenine hiçbir zaman giremedi. Ama tutkulu ve platonik bir aşkla seviyordu Tomris’i… Onları sık sık Boğaz’daki meyhanelerde baş başa rakı içerken görmek mümkündü. Tomris, Cansever’in dostluğundan büyük bir zevk alıyordu. Ama Cansever’in genç kadına şiirlerle seslenmekten başka çaresi yoktu.

Tıpkı Tomris Uyar’ın 15 Mart’taki doğum gününde yazdığı şu dizeler gibi: 


“Bir adın vardı senin, Tomris Uyar’dı
Adını yenile bu yıl, ama bak Tomris Uyar olsun gene
Ben bu kış öyle üşüdüm ki sorma
Oysa güneş pek batmadı senin evinde 
Söyle, ben seni uzun bir yolda yürürken gördüm müydü hiç?” 


O meyhanelerden birinde Cansever tarafından peçeteye karalanmış şu sözcükler, adeta bu aşkın itirafıydı:


“Tomris rakıyı çok severdi, bense onu…”


Ölümünden kısa bir süre önce Tomris Uyar da Edip Cansever için şunları söylemişti: “Sevgililik ya da aşk duygusu zamanla yara alabiliyor, örselenebiliyor, bitebiliyor. Bitmeyen tek aşkın, gerçek ve lirik bir dostluk olduğunu Edip Cansever öğretti bana.”

Bir kadın ve ona aşık üç büyük şair

Bir 26 Mart günü Rumelihisarı’ndaki Avcı Lokantası’nda, aralarında Edip Cansever, Cemal Süreya, Can Yücel, Turgut Uyar ve Tomris Uyar’ın da bulunduğu bir dostlar grubu muhabettinde söz dönüp dolaşıp ölüme geldi.
Turgut Uyar, meyhaneciden bir şişe rakı istedi ve üzerine “Bu şişeyi gelecek sene bugüne kadar saklıyoruz, 26 Mart’ta burada yine buluşup birlikte içeceğiz bu rakıyı” diye yazıp bütün şairlere imzalattı. Ve 26 Mart’ı “Ölmeme Günü” ilan ettiler. 
Gerçekten de her yılın 26 Mart’ında bir araya geldiler ve yaşamı kutsadılar. Taa ki 1985’te Turgut Uyar’ın ölümüne kadar… O günden sonra bir daha yapılmadı bu toplantı. 
Zaten bir yıl sonra Edip Cansever hayata veda etti, sonra Cemal Süreya, 2003’de de Tomris Uyar… Üç büyük şair ve tek kadın…

Tomris Uyar’ın Kolej aşkı Ülkü Tamer’le olan evlilikleri başka bir yazımda devam edecek.


Ve son söz yine Edip Cansever ustadan: 

Üstüme pek uymayan bu yalnızlığı ben
Taşımışım bir yolcu gibi çocukluğumdan bu yana
Önce gözleri boğulmuştu, elleri
Kupkuru dudakları en sonra
Dediler ki, içkiden öldü, yalan!
Sevgisizlikti onu aramızdan çekip çıkaran.

Üstüme pek uymayan bu yalnızlığı ben
Taşımışım bir yolcu gibi çocukluğumdan bu yana
Önce gözleri boğulmuştu, elleri
Kupkuru dudakları en sonra
Dediler ki, içkiden öldü, yalan!
Sevgisizlikti onu aramızdan çekip çıkaran.

Can Yücel hayatı, eserleri, sözleri kendi sesinden bir şiirini dinlemek ister miziniz?

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/izzet-capa/bir-kadin-ve-ona-asik-uc-buyuk-sair-26983091

Sosyal Medyada Paylaşın:

35 yorum

  1. Ah aşk! Ah şiirler… Emeğine kalemine sağlık ablacığım nasıl güzel nasıl temiz duygular bunlar nasıl tüyler ürpertici. çok çok güzel. sayende ben de şiir okumaya başladım.

  2. Tümü de sevdigim bu edebiyat insanlari ile ilgili hikayeyi bilmiyordum. Cemal Süreya siirleri sevilmez mi hic. Cok keyif alarak okudum. Simdi farkli duygularla tekrar okuyacagim her birini ?

  3. Ahh hocam ne güzel yazmışsınız buraya her girdiğimde uzaklardaki değerli değer verdiğim insanı hatirlatiyorsunuz tsk ederim size bu güzel derin duyguları buraya yazdığınız için. Yüreğine sağlık

  4. Sevgi ve aşk hissedilmesi gereken duygular.Böyle güzel bir hikaye ile senin kaleminden buluşmak çok hoş yoldu.

  5. Onların hikâyesi hep etkiledi beni. Aşk, dostluk, saygı ve sabır… Platonik ya da fırtınalı aşkı kâğıda dökmek zorunda kalan ustalar ve aşık olunan kadın Tomris Uyar… Mükemmel bir çalışma olmuş. Elinize, emeğinize sağlık…

  6. Hocam çok söylenecek bir şey yok aslında ama ilk önce sadece bir nokta mı koysam yoruma belki siz anlardınız ama yazıyı okumayanlar anlarmıydı sanmıyorum öyle sevdik bizde ama değdimi bence değmedi ama olsun bizim sevgimiz sevdiğimizden büyüktü belki neyse hocam saygılar.

  7. Kalemine, yüreğine sağlık canım. Müziğin eşsiz tınısı ile bir çırpıda okudum yazını.. ?❤️

    • Hocam, hocam siz ne yaptınız öyle.. Müziğin eşliğinde hikayeyi okurken nefesim kesildi nutkum tutuldu tüylerim diken diken oldu offf. Muhteşem bir hikayeydi kalemine yüreğine sağlık uzunca bir tskkuru hakkettiniz. Devamını sabırsızlıkla bekliyorum..

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM