radmin
radmin
rdmnportal@gmail.com
Katibin Kitabı Mustafa Okumuş
  • 6
  • 188
  • 04 Ekim 2022 Salı
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
    Bu yazıya oy vermek ister misiniz?
    Loading...
  • +
  • -

Katibin Kitabı, sekiz öykünün bir araya gelmesiyle oluşmuş. Mustafa Okumuş tarafından kaleme alınan Katibin Kitabı, yazarın ilk kitabı olmasına rağmen çok etkileyici. Genellikle öykü kitaplarında vurucu bir kaç öykü bulunurken, sekiz hikayenin sekizinin de etkileyici olması keyif verici. Yazarın üslubuna il öyküde alışıyorsunuz. Sözcükleri kullanımı ve olayları bağlamadaki ustalığı çok hoşuma gitti. Akıcı dili sayesinde, […]

Katibin Kitabı, sekiz öykünün bir araya gelmesiyle oluşmuş. Mustafa Okumuş tarafından kaleme alınan Katibin Kitabı, yazarın ilk kitabı olmasına rağmen çok etkileyici. Genellikle öykü kitaplarında vurucu bir kaç öykü bulunurken, sekiz hikayenin sekizinin de etkileyici olması keyif verici. Yazarın üslubuna il öyküde alışıyorsunuz. Sözcükleri kullanımı ve olayları bağlamadaki ustalığı çok hoşuma gitti. Akıcı dili sayesinde, kitabı elinizden bırakamayacaksınız. “Katibin Kitabı Mustafa Okumuş” bize nelerden bahsetmiş biraz göz atalım.

Katibin Kitabı Öyküler

Damga

Oğuz, Hüseyin ve Hacer öykünün kahramanları. Üçünün de farklı yaşamları, farklı sorunları ve farklı duyguları ele alınırken beklemediğiniz bir son. Katibin Kitabı’nda ilk öykü kitabın anlatım tarzını da kavramanızı sağlayacak. Bu olanlar Oğuz ve Hüseyin’in kaderi miydi yoksa bütün yaşananlar Hacer’in mi kaderiydi?

Her yerde izin verilmez ağaçların öyle istedikleri gibi dallanmalarına, kök salmalarına, fidanların dilediğince büyümelerine.

Yankılanan Ses

Katibin Kitabı’nda ikinci öykümüzün kahramanları Nuriye ve Didem. Yanlış hayatlar ve yaşanılanların acı yüzüyle baş başa kalıyorsunuz bu öyküde. Bencilce yaşadıklarınızın bir insanın hayatında nelere mal olduğunu içiniz acıyarak okuyacaksınız.

“Neden yaptın bunu? Ben sana ne yaptım da hak ettim yaptıklarını?” Doğruca yatağa bakarak konuşuyordu bir cevap gelmesini umarak.

Esme’nin Hikayesi

Esme ve Esma nasıl da savruluyor bu hayatın içinde. Ne bir arzuları yerine gelmiş, ne bir kimlik bulmuşlar kendilerine. Bir ailenin bir çocuğu nasıl rüzgarda savurduğunu göreceksiniz Katibin Kitabı’nda.

Her adımda değişir insan. Yürüdüğü her yolda bir adım önceki kişi olmaktan çıkar. Yalnızca kalan ayak izleri aynı olsa da kimi zaman dönüp baksa da kendini tanıyamaz çoğu zaman. Kendine yabancıdır özünde insan.

Tutunacak Dal

Katibin Kitabı’nda bu defa kahramanlarımız Umut, Hasret ve Bayram. Yine soluksuz okuyacağınız ve neler oluyor demekten kendinizi alamayacağınız bir öykü. İyi ki doğdun diyerek başlayan ve hastana bahçesinde son bulan yaşamlar. Hasta olan ya da ölen biri yok merak etmeyin.

Kimsesi olmayan insanlara tek kucak açan topraktır ama insanlar kimsesizlerin ölülerini bile görmeye katlanamaz.

Maktul

Eline bir defter aldı Ender. Boş bir sayfa aradı. Yazarken herhangi bir düzeni yoktu. Baş parmağını defterin sayfaları üzerine yaslayıp defteri açtı…… İnsanları pek sevmeyi beceremeyen Ender. Kenan, Hafize, Cezmi ve öykünün güzelliği.. Maktul Katibin Kitabı beşinci öykü.

Acıları sıkı sıkı en derinlere gömmek belki de insani olandır. Unutmak ise insana verilmiş en büyük armağandır.

Beklenen

Katibin Kitabı “Beklenen” öyküsüyle devam ediyor. Adı üstünde beklemek, Murat, Zeynep, Süleyman. Süleyman….. Nerede kaldın? Kaç yıldır seni bekliyorum. Yaşı yok beklemenin…

Umudu her kelimede can çekişerek öldü.Karşısında oturan kocasına dikti gözlerini.

Mahir

Katibin Kitabı’nda geldik sondan bir önceki öykümüze. Mahir’in hikayesini okurken Mahir olmak zordu diyeceksiniz. Mahir’le göz yaşı dökeceksiniz belki de.

Karanlık sokaklarda gölgesini önüne kattı. Bir derin suskunluk içinde ağır ağır bir türkü dökülmeye başladı dudaklarından.

Katibin Kitabı

Can alıcı noktaya geldik. Son öykümüz kitaba adını veren Salih’in hayatı, yaşadıkları. Tek isteği yazmak olan, ardında bırakacağı kitabında kendinden bir parça bulma arzusu ve Salih’in bütün engellere rağmen hayatını nasıl yönlendirdiğini okuyacağınız, mücadele dolu hikaye.

Karanlık… Aslında tam karanlık gibi de değil. Ara sıra farklı renkler uçuşuyor sanki. Garip. Nasıl anlatılır bilmiyorum. Okuduğum hiçbir kitapta sanki böyle bir şeyle karşılaşmadım.

Mustafa Okumuş’la yaptığımız röportaj ilginizi çekebilir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

6 yorum

  1. Günümüz yazarlarını pek okumuyorum. Ama bu kitap belki de bir başlangıç olabilir. Katibin Kitabını okuma listeme alıyorum. Teşekkürler yazı için 🙂

  2. Uzun zamandır gümünüz genç nesil hikayecileri okumamıştım. İlk kitap olası da ayrıca dikkat çekici.

  3. Bir kitap, 8 hikaye ve 8i de güzel diyorsunuz. Bu çok iyi çünkü dediğiniz gibi genelde bir kaç tane iyi olur hikayelerin. Bu arada kitabın ismi de kafiyeli mi desem ne desem, güzel bir aliterasyon var. Ben kitabın katibi diye okudum sürekli:) O da mantıklı çünkü her kitabın bir katibi olur zaten;)

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM